Příjem vlákniny může chránit ženy před onemocněním srdce

Příjem vlákniny může chránit ženy před onemocněním srdce

Publikováno: 12.09.2012

Zobrazení: 17

Vědci zjistili, že vyšší příjem vlákniny nabízí vhodnou ochranu před nemocemi kardiovaskulárního systému, a to zejména u žen.

Studie byla zaměřená na stravovací návyky více než 20 000 respondentů ze Švédska a riziko výskytu kardiovaskulárních chorob. Tým vědců analyzoval důležitost 13 různých nutričních veličin, zahrnující např. vlákninu, tuky, bílkoviny a sacharidy.  

Ženy, které jedly stravu bohatou na vlákninu měly o téměř 25% nižší riziko výskytu kardiovaskulárních chorob ve srovnání se ženami, které měly příjem vlákniny nižší. Vědci zaznamenali, že  u mužů byl tento účinek daleko méně výrazný. Přesný důvod pro odlišné výsledky u různých pohlaví je nejasný. Výsledky ale potvrdily, že strava s vysokým obsahem vlákniny chrání muže před výskytem mozkové mrtvice.

Studie se zúčastnilo 8 139 mužů a 12 535 žen ve věku mezi 44 – 73 lety. Žádný z respondentů v minulosti netrpěl srdečním onemocněním ani cukrovkou. Po 13,5-letém období  trvání studie byla u  1 089 mužů a 687 žen zjištěna ischemická choroba srdeční  s tím, že vyšší příjem vlákniny byl spojován s nižším výskytem této nemoci u žen.

Vědci dodávají, že další analýzy odhalily statisticky významné spojení mezi příjmem vlákniny a příjmem nasycených mastných kyselin. Míra těchto interakcí byla rovněž odlišná u mužů a žen.

 

Zdroj:  Wallstrom P. et al.: Dietary Fiber and Saturated Fat Intake Associations with Cardiovascular Disease Differ by Sex in the Malmo Diet and Cancer Cohort: A Prospective Study.

Zdravé srdce potřebuje správné palivo
23.02.2018

Zdravé srdce potřebuje správné palivo

Téměř 50 % všech úmrtí v ČR mají na svědomí onemocnění srdce a cév. Jedním z hlavních rizikových faktorů je také životospráva, kterou ale můžete ovlivnit vy sami, rozhodnete-li se, že se budete ke svému srdci chovat ohleduplně.

Přečtěte si více
Zobrazení: 298
Omega-3 mastné kyseliny mohou snížit hodnoty rizikových faktorů způsobujících nemoci srdce
06.05.2011

Omega-3 mastné kyseliny mohou snížit hodnoty rizikových faktorů způsobujících nemoci srdce

Omega-3 mastné kyseliny jsou spojovány se snížením hodnot homocysteinu, aminokyseliny, která má souvislost se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění a demence. Toto udává nová meta-analýza založená na vědeckých důkazech.

Přečtěte si více
Zobrazení: 78
Extrakt ze zeleného čaje a zdraví srdce
28.06.2010

Extrakt ze zeleného čaje a zdraví srdce

Užívání extraktu ze zeleného čaje může snižovat hladinu proteinu souvisejícího s onemocněním srdce.

Přečtěte si více
Zobrazení: 315