Příjem vlákniny může chránit ženy před onemocněním srdce
Publikováno: 12.09.2012
Zobrazení: 20
Vědci zjistili, že vyšší příjem vlákniny nabízí vhodnou ochranu před nemocemi kardiovaskulárního systému, a to zejména u žen.
Studie byla zaměřená na stravovací návyky více než 20 000 respondentů ze Švédska a riziko výskytu kardiovaskulárních chorob. Tým vědců analyzoval důležitost 13 různých nutričních veličin, zahrnující např. vlákninu, tuky, bílkoviny a sacharidy.
Ženy, které jedly stravu bohatou na vlákninu měly o téměř 25% nižší riziko výskytu kardiovaskulárních chorob ve srovnání se ženami, které měly příjem vlákniny nižší. Vědci zaznamenali, že u mužů byl tento účinek daleko méně výrazný. Přesný důvod pro odlišné výsledky u různých pohlaví je nejasný. Výsledky ale potvrdily, že strava s vysokým obsahem vlákniny chrání muže před výskytem mozkové mrtvice.
Studie se zúčastnilo 8 139 mužů a 12 535 žen ve věku mezi 44 – 73 lety. Žádný z respondentů v minulosti netrpěl srdečním onemocněním ani cukrovkou. Po 13,5-letém období trvání studie byla u 1 089 mužů a 687 žen zjištěna ischemická choroba srdeční s tím, že vyšší příjem vlákniny byl spojován s nižším výskytem této nemoci u žen.
Vědci dodávají, že další analýzy odhalily statisticky významné spojení mezi příjmem vlákniny a příjmem nasycených mastných kyselin. Míra těchto interakcí byla rovněž odlišná u mužů a žen.
Zdroj: Wallstrom P. et al.: Dietary Fiber and Saturated Fat Intake Associations with Cardiovascular Disease Differ by Sex in the Malmo Diet and Cancer Cohort: A Prospective Study.