Extrakt ze zeleného čaje a zdraví srdce
Publikováno: 28.06.2010
Zobrazení: 335
Užívání extraktu ze zeleného čaje může snižovat hladinu proteinu souvisejícího s onemocněním srdce.
U obézních lidé s metabolickým syndromem byl zkoušen pokles hladiny alfa amyloidu, který je rizikovým faktorem kardiovaskulárního onemocnění, po pití zeleného čaje nebo po užívání tobolek obsahujících zelený čaj.
Metabolický syndrom je charakterizován centrální obezitou, hypertenzí a narušením glukózového a inzulínového metabolizmu. Tento syndrom je spojován se zvýšeným rizikem diabetu II typu a kardiovaskulárních chorob.
Konzumace zeleného čaje je spojována s nižším rizikem vzniku Alzheimerovy choroby a některých druhů rakoviny, zlepšení kardiovaskulárního a orálního zdraví, a s příznivým vlivem na tělesnou hmotnost.
Studie se zúčastnilo 35 obézních lidí. Účastníci (průměrný věk 42,5 let) byli náhodně rozděleni do skupin – jedna konzumovala 4 šálky zeleného čaje, druhá skupina dvě tobolky zeleného čaje, třetí čtyři šálky vody za den po dobu osmi týdnů. Oba zdroje ze zeleného čaje (Camellia sinensis) byly bez kofeinu a průměrná dávka aktivní látky (EGCG) byla 450 mg.
Konzumace zeleného čaje vedla ke snížení hladiny alfa amyloidu v porovnání s kontrolní skupinou.
Zdroj: Nutrition
Publikováno online, doi: 10.1016/j.nut.2010.01.015
„Green tea minimally affects biomarkers of inflammation in obese subjects with metabolic syndrome“
Autoři: A. Basu, M. Su, K. Sanchez, M.J. Leyva, N.M. Betts, S. Blevins, M. Wu, C.E. Aston, TJ. Lyons