Vápník a vitamin D a zdraví kolorekta

Vápník a vitamin D a zdraví kolorekta

Publikováno: 03.12.2009

Zobrazení: 0

Doplňky vápníku a vitaminu D mohou podporovat zdraví buněk tlustého střeva a konečníku dle studie publikované v časopise Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention.

Bylo zjištěno, že kombinace minerálů a vitaminů může normalizovat zdraví buněk v tlustém střevě a konečníku.

Výzkumníci z Emory University, University of Minnesota, a National Cancer Institute a National Institutes of Health provedli pilotní, randomizovanou, dvojitě-zaslepenou, placebem -kontrolovanou klinickou studii, které se zúčastnilo 92 mužů a žen s anamnézou nezhoubného nádoru tlustého střeva a konečníku.

Výzkumníci náhodně vybraným účastníkům podávali vápník (2,0 g) a / nebo vitamin D3 (800 IU), nebo placebo po dobu šesti měsíců.

Markery zdravých buněk se zvýšily o 201, 242, a 25 procent  v případě podávání vápníku, vitaminu D, vápníku a vitaminu D v porovnání s placebem. 

Potenciální přínos pro tuto kombinaci ve vztahu ke kolorektálního karcinomu je však poněkud kontroverzní, některé studie prokazují přínos, zatímco ostatní zprávy vykazují nulové výsledky.

Zdroj:  Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention
November 2009, Volume 18, Pages 2933-2941 , doi:10.1158/1055-9965.EPI-09-023
“Effects of Vitamin D and Calcium on Proliferation and Differentiation In Normal Colon Mucosa: a Randomized Clinical Trial”
Autoři: V. Fedirko, R.M. Bostick, W.D. Flanders, Q. Long, E. Sidelnikov, A. Shaukat, C.R. Daniel, R.E. Rutherford, J.J.Woodard

Vápník snižuje riziko vzniku rakoviny
22.07.2004

Vápník snižuje riziko vzniku rakoviny

Bojíte se rakoviny tlustého střeva? Jezte vápník.Tak se dá zjednodušit závěr výzkumu, který provedla Kristin Wallaceová z Dartmouth Medical School v New Hampshiru. Zjistila, že doplnění stravy vápníkem může pomoci ochránit pacienty před polypy tlustého střeva.

Přečtěte si více
Zobrazení: 0
Vitamin D může snížit riziko vzniku srdečního onemocnění a cukrovky u starších lidí
22.02.2010

Vitamin D může snížit riziko vzniku srdečního onemocnění a cukrovky u starších lidí

Lidé středního věku a starší osoby s vysokou hladinou vitaminu D mohou mít o 33 procent nižší riziko srdečního onemocnění.

Přečtěte si více
Zobrazení: 0