Pupalkový olej pro zdraví a krásu

Pupalkový olej pro zdraví a krásu

Publikováno: 27.07.2018

Zobrazení: 6282

Pupalka dvouletá je velmi půvabná rostlina výjimečná nejen tím, že své žluté voňavé květy vystavuje na odiv pouze v noci a nad ránem odkvétá (proto se jí také často přezdívá „noční svíce“), ale i svými mimořádnými vlastnostmi. Jejím původním domovem je Severní Amerika, kde je tato úžasná bylinka už stovky let nedílnou součástí tradiční medicíny.

V bylinkářství a přírodní medicíně se používá hlavně pupalkový olej, získávaný ze semínek lisováním za studena, který je bohatým zdrojem omega-6 nenasycených mastných kyselin, konkrétně kyseliny gama-linolenové. Pokud tato významná esenciální kyselina, kterou si naše tělo nedokáže samo vytvořit, v organismu chybí, poznáme to velmi záhy – typickým projevem nedostatku je zhoršená kvalita pokožky, vlasů či nehtů a také různé nervové potíže.

Kůže v dobré kondici

Pravidelné užívání pupalkového oleje pomáhá udržovat mladistvý vzhled, zmírňuje kožní potížea čistí pleť, která zůstává hebká, jemná a krásně vyhlazená. Trápí vás tmavé kruhy pod očima, stařecké skvrny nebo suchá pokožka? I v těchto případech je pupalkový olej k nezaplacení. Tím však výčet jeho schopností zdaleka nekončí.

Kyselina gama-linolenová pomáhá udržovat hladinu cholesterolu a krevní tlak v normě, ovlivňuje hormonální zdraví a má pozitivní vliv na pohodlí menstruace a je doporučován i při ženském hormonálním přechodu., Pupalkový olej má také významný vliv na zdraví kostí a kloubů a jejich přužnost.. Je rovněž známý svými stimulačními účinky na metabolismus, který ovlivňuje zda vám budou kila přibývat či ubývat.

Super zdravá ingredience pro studenou kuchyni

Pupalkový olej se dá využít i v kuchyni – pro dochucení salátů, polévek, zálivek či majonéz. Není vhodný pro tepelné zpracování. Má nahořklou chuť, která však v pokrmu vymizí. Dá se také dobře kombinovat s mléčnými a kysanými výrobky. Za doporučenou denní dávku se považuje 1 čajová lžička ráno a večer po jídle. Pozor, takový olej je nutné poměrně rychle spotřebovat a uchovávat v chladu a chráněný před světlem. Je náchylný k rychlé oxidaci.

Při kožních potížích (atopický ekzém, akné, podrážděná pokožka) můžete vyzkoušet i aplikaci na kůži, přímo na postižené místo malé množství oleje rozmíchané s krémem nebo mastí. Pupalkový olej můžete přidávat také do tělových mlék nebo másel určených pro zralou pokožku.

Pokud se však o svou pleť chcete starat komplexně, dopřejte jí také adekvátní vnitřní výživu. V lékárnách a na e-shopech jsou volně k dostání kvalitní doplňky stravy s obsahem látek, které naše pokožka uvítá a podpoří ji k tomu, aby byla zdravá a svěží. K nejlepším spojencům krásy patří kromě pupalkového oleje také vitamin A, který udržuje pleť zdravou a pevnou, vitamin E – látka s mimořádně silnými antioxidačními schopnostmi a zinek, který podporuje zdraví kůže a buněčné dělení nejen kožní tkáně.