Vláknina

Vláknina je stěžejní částí naší potravy, která zajišťuje správné trávení a příznivě ovlivňuje rychlost, s jakou prochází potrava trávicím traktem. Vlákninu obsahují rostliny a výrobky z nich, zejména ovoce a zelenina, cereálie, otruby.

6.6.2016

Existují dva typy vlákniny.

  • Rozpustná vláknina na sebe váže vodu, bobtná a ve velké míře slouží jako potrava střevním bakteriím. Může také fermentovat a být tedy sama o sobě zdrojem energie.
     
  • Vláknina nerozpustná nefermentuje a zažívacím traktem prochází, aniž bychom ji strávili. Zvětšuje ale objem potravy a urychluje proces trávení a průchod vznikajících nebezpečných škodlivých látek zejména tlustým střevem.

Diskuse

Počet reakcí: 0

Buďte první, kdo vloží svůj názor do diskuse.

Vstoupit do diskuse

ShopRoku 2014

 

Vytisknout


WALMARK, a.s., Oldřichovice 44, 739 61 Třinec, Česká republika, IČO: 00536016, DIČ: CZ699003348
Zápis v OR: u rejstříkového soudu v Ostravě, oddíl B, vl. č. 2501
Základní kapitál: ?352 340 000,- Kč