Studie prokazují účinky extraktu ze zeleného čaje na posílení paměťové aktivity

Studie prokazují účinky extraktu ze zeleného čaje na posílení paměťové aktivity

Publikováno: 13.05.2011

Zobrazení: 784

Podle výsledků randomizované, dvojitě zaslepené, placebem kontrolované studie (prováděné v Korei) může denní příjem extraktu ze zeleného čaje zvýšit duševní bdělost a zlepšit paměť.

Podle poznatků publikovaných v periodiku „Journal of Medicinal Foods“ byla kombinace extraktu ze zeleného čaje s L-theaninem spojována se zlepšením krátkodobé i dlouhodobé paměti.

Převážná většina vědeckých prací, které se zabývají čajem, je zaměřena na zelený čaj, jehož výhody jsou spojovány se snížením rizika Alzhiemerovy choroby, dále se zlepšením kardiovaskulárního a orálního zdraví a podporou kontroly tělesné hmotnosti.

Zelený čaj obsahuje 30 – 40% vodou extrahovatelných polyfenolů, zatímco černý čaj (což je zelený čaj, který byl oxidován fermentací) obsahuje těchto polyfenolů pouze 3 – 10%. V čerstvých čajových lístcích se nacházejí čtyři základní polyfenoly – epigalokatechin galát (EGCG), epigalokatechin, epikatechin galát a epikatechin.

L-theanin – aminokyselina nacházející se v čajových lístcích – může napomoci ke snížení stresu, podporuje relaxaci a zlepšuje kvalitu spánku. L-theanin je přítomen v čajových lístcích ve velmi nízkých koncentracích (méně než 2%), což znamená, že efektivní dávka (100 – 200 mg/den) nemůže být zajištěna pouze pitím čaje.

Detaily studie:

Do studie bylo přizváno 91 účastníků s mírnou kognitivní poruchou (což je rizikový faktor  pro vznik Alzheimerovy choroby), kterým bylo podáváno buď 1680 mg L-theaninu nebo placebo po dobu 16 týdnů.

Na základě výsledků testů byla posuzována paměť a pozornost. Výsledky ukazují, že dobrovolníkům, kteří užívali L-theanin, se zlepšila paměť. Okrajově bylo pozorováno i zlepšení dlouhodobé paměti. Výrazné zlepšení pak bylo sledováno u zapamatování si čteného slova.

U 24 dobrovolníku byl natočen záznam EEG (elektroencefalograf). Výsledky ukazují na zlepšení určitých indikátorů duševní bdělosti ve specifických částech mozku.

Výhody konzumace čaje (a L-theaninu v něm obsaženém) pro mentální funkce byly objektem zájmu a zkoumání mnoha společností. Například vědečtí pracovníci firmy Unilever publikovali v roce 2010 výsledky randomizované studie v časopise „Appetite“, že čaj (a L-theanin) mohou zvýšit pozornost, ačkoli ve studii nebyly prokázány žádné pozitivní účinky na bdělost (Vol. 54, Duben 2010, pp. 406-409).

„Došli jsme k závěru, že vysoká dávka L-theaninu kombinovaná s kofeinem, v dávce odpovídající jednoho šálku čaje, může napomoci zlepšit pozornost.“, napsala Suzzanne Einother z Unilever R&D Vlaardingen.

Zdroj: Journal of Medicinal Food
“A Combination of Green Tea Extract and l-Theanine Improves Memory and Attention in Subjects with Mild Cognitive Impairment: A Double-Blind Placebo-Controlled Study”
Authors: S-K. Park, I-C. Jung, W.K. Lee, Y.S. Lee, H.K. Park, H.J. Go, et al.

Zhoršuje se Vám paměť? Cítíte se mentálně vyčerpaní a nevýkonní? Nebo je Vám pořád chladno na ruce a nohy?
14.07.2010

Zhoršuje se Vám paměť? Cítíte se mentálně vyčerpaní a nevýkonní? Nebo je Vám pořád chladno na ruce a nohy?

Těmito pocity trpí mnoho z nás a intenzita podobných prožitků se s věkem stupňuje. Dobrou zprávou však zůstává, že existuje cesta k zachování dobré paměti, kognitivních funkcí i mentální výkonnosti!

Přečtěte si více
Zobrazení: 217
Pamatujte na vitamin D!
06.08.2009

Pamatujte na vitamin D!

Americká akademie dermatologů vydala informaci o možném riziku nedostatku vitaminu D u některých osob.

Přečtěte si více
Zobrazení: 77
Chrom pikolinát a paměť
26.11.2010

Chrom pikolinát a paměť

Doplňky stravy obsahující chrom pikolinát mohou posílit funkci paměti u starších lidí dle nové placebem kontrolované studie. Tyto poznatky byly publikované v časopise Nutritional Neuroscience. Denní užívání vedlo ke zlepšení učení a paměti.

Přečtěte si více
Zobrazení: 247