Studie prokazují účinky extraktu ze zeleného čaje na posílení paměťové aktivity
Publikováno: 13.05.2011
Zobrazení: 1077
Podle výsledků randomizované, dvojitě zaslepené, placebem kontrolované studie (prováděné v Korei) může denní příjem extraktu ze zeleného čaje zvýšit duševní bdělost a zlepšit paměť.
Podle poznatků publikovaných v periodiku „Journal of Medicinal Foods“ byla kombinace extraktu ze zeleného čaje s L-theaninem spojována se zlepšením krátkodobé i dlouhodobé paměti.
Převážná většina vědeckých prací, které se zabývají čajem, je zaměřena na zelený čaj, jehož výhody jsou spojovány se snížením rizika Alzhiemerovy choroby, dále se zlepšením kardiovaskulárního a orálního zdraví a podporou kontroly tělesné hmotnosti.
Zelený čaj obsahuje 30 – 40% vodou extrahovatelných polyfenolů, zatímco černý čaj (což je zelený čaj, který byl oxidován fermentací) obsahuje těchto polyfenolů pouze 3 – 10%. V čerstvých čajových lístcích se nacházejí čtyři základní polyfenoly – epigalokatechin galát (EGCG), epigalokatechin, epikatechin galát a epikatechin.
L-theanin – aminokyselina nacházející se v čajových lístcích – může napomoci ke snížení stresu, podporuje relaxaci a zlepšuje kvalitu spánku. L-theanin je přítomen v čajových lístcích ve velmi nízkých koncentracích (méně než 2%), což znamená, že efektivní dávka (100 – 200 mg/den) nemůže být zajištěna pouze pitím čaje.
Detaily studie:
Do studie bylo přizváno 91 účastníků s mírnou kognitivní poruchou (což je rizikový faktor pro vznik Alzheimerovy choroby), kterým bylo podáváno buď 1680 mg L-theaninu nebo placebo po dobu 16 týdnů.
Na základě výsledků testů byla posuzována paměť a pozornost. Výsledky ukazují, že dobrovolníkům, kteří užívali L-theanin, se zlepšila paměť. Okrajově bylo pozorováno i zlepšení dlouhodobé paměti. Výrazné zlepšení pak bylo sledováno u zapamatování si čteného slova.
U 24 dobrovolníku byl natočen záznam EEG (elektroencefalograf). Výsledky ukazují na zlepšení určitých indikátorů duševní bdělosti ve specifických částech mozku.
Výhody konzumace čaje (a L-theaninu v něm obsaženém) pro mentální funkce byly objektem zájmu a zkoumání mnoha společností. Například vědečtí pracovníci firmy Unilever publikovali v roce 2010 výsledky randomizované studie v časopise „Appetite“, že čaj (a L-theanin) mohou zvýšit pozornost, ačkoli ve studii nebyly prokázány žádné pozitivní účinky na bdělost (Vol. 54, Duben 2010, pp. 406-409).
„Došli jsme k závěru, že vysoká dávka L-theaninu kombinovaná s kofeinem, v dávce odpovídající jednoho šálku čaje, může napomoci zlepšit pozornost.“, napsala Suzzanne Einother z Unilever R&D Vlaardingen.
Zdroj: Journal of Medicinal Food
“A Combination of Green Tea Extract and l-Theanine Improves Memory and Attention in Subjects with Mild Cognitive Impairment: A Double-Blind Placebo-Controlled Study”
Authors: S-K. Park, I-C. Jung, W.K. Lee, Y.S. Lee, H.K. Park, H.J. Go, et al.