Irena, Děčín 24:
Zajímaly by mě jídelníčky na tema celiakie.
8. 10. 2001 dne 0:00
Příčinou Celiakie (Sprue) je nesnášenlivost lepku. Lepek je bílkovinná složka mouky, která u této nemoci při styku se stěnou tenkého střeva vyvolává zánětlivou reakci s poškozením střevní sliznice. V důsledku toho vznikají průjmy a dochází ke snížení vstřebávání důležitých látek, jako jsou především bílkoviny, tuky, vitaminy rozpustné v tucích, železo, vápník a další látky. Jedinou léčbou je vyhnout se všem potravinám obsahujících lepek, jako je pšenice, žito, ječmen a oves. Pokud jde o alkohol, je nutné se vyhnout např. pivu, které je vyrobené ze žita. Hlavními vhodnými zdroji energie z obilovin jsou rýže a kukuřice. Dále je vhodné v dietě používat další potraviny, obsahující škroby, např. pohanku, jáhly, luštěniny a brambory. Aby byly pokryty nároky na přívod bílkovin, je třeba podávat dostatečné množství masa, ryb, drůbeže, mléka a vajec. Jídelníčky pro dietu vhodnou u celiakie by měli mít k dispozici zdravotnická zařízení, která se zabývají léčbou nemocí trávicího traktu. Na vyžádání je Vám jistě poskytnou. U potravin je vždy veškeré složení uvedeno na obalu. Drtivá většina našich výrobků složky s obsahem lepku neobsahuje. Jelikož je strava u celiakie jistým způsobem omezena, může za některých okolností vzniknout nedostatek některých vitaminů či minerálů, proto Vám doporučuji užívání některého komplexního multivitaminu s minerály z řady Spektrum, např. ABC Spektrum či Energy Spektrum.
11. 10. 2001 dne 0:00