šulc, Mnichovo Hradiště:
Dobrý den, prosím o odpověď na následující dotazy ohledně vašeho výrobku VesiSorb Q10. a/ Jakou technologií je vyráběn použitý Q10 a jaký je jeho původ /fermentací - kvasinková popř. jiná?, syntetickou cestou - původ/? b/ Jsou při výrobě od počátku splňovány standardy GMP? c/ Je forma,ve které je upraven k podání vhodná pro uchování jeho vlastností a vstřebávání /želatinové tobolky černé barvy, vázán na olejové složky - jaké/? Děkuji
19.05.2009 dne 9:52

Dobrý den,

zasílám odpověď na vaše dotazy.

a) původ Coenzymu je fermentační. VesiSorb je popisován jako SMEDS (self micro emulsifying delivery system). Tento proces je na trhu dobře známý, používaný více jak dvě desetiletí a hodnocený jako bezpečný. SMEDS je používán právě pro jeho schopnost zlepšit rozpustnost ve vodě špatně rozpustných substancí jako např. vitamin E, koenzym Q10 …Je známo, že ve vodě špatně rozpustné substance jako např. vitaminy rozpustné v tucích jsou lépe vstřebatelné pokud jsou přijímány po jídle obsahující tuk. Jeden z důvodů pro zlepšení vstřebatelnosti je zvýšená solubilizace micelami žlučových solí tvořených z potravou přijatých  triglyceridů (monoglyceridy a mastné kyseliny) a samozřejmě samotnou žlučí. Úlohou přirozeně utvářených micel žlučových solí, které dosahují velikosti pod 10 nm, je přenášet lipofilní molekuly skrz vodné prostředí gastrointestinálního traktu k absorpčnímu epitelu.

b) ano, od počátku jsou splňovány standardy GMP

 c) ano forma upravená k podání je vhodná pro uchování jeho vlastností a vstřebávání, želatinové tobolky sice nejsou černé barvy nýbrž oranžové, ale i tato barva zajišťuje dostatečnou ochranu, jakož i použité blistry. Ano, koenzym je vázán na olejové složky – jedná se o potravinářské rostlinné oleje a mastné kyseliny (jako triglyceridy se středním řetězcem, kys. olejová) a vit.E

S pozdravem

28.05.2009 dne 13:59