Doplněk stravy
Lactosolv
Doplněk stravy

Lactosolv

LACTOSOLV® je vysoce kvalitní doplněk stravy obsahující vysokou dávku enzymu laktázy. Přispívá k metabolizmu laktózy a usnadňuje tak strávení mléka a mléčných produktů při laktózové intoleranci.

260 Kč
289 Kč 10% Sleva
Minimální cena za 30 dní bez individuálních slev: 260 Kč
Přidat do košíku
Skladem

LACTOSOLV

doplněk stravy obsahující enzym laktázu při laktózové intoleranci.

Co je to laktóza?

Laktóza se přirozeně vyskytuje v mléce. Je to disacharid složený ze dvou jednoduchých cukrů (monosacharidů), glukózy (dextrózy) a galaktózy. Jednoduché cukry glukóza a galaktóza jsou živiny, které lidský organismus metabolizuje a dále zpracovává. A tak je laktóza (nebo také mléčný cukr) odbourávána v tenkém střevu enzymem laktázou.

Co je to laktózová intolerance?

Při laktózové intoleranci není laktóza (mléčný cukr) dostatečně odbourávána v tenkém střevu. Je to proto, že enzym laktáza není ve střevě v dostatečném množství. Nerozštěpená laktóza tak přechází do tlustého střeva, kde je působením střevních bakterií fermentována za tvorby plynů.

Jak LACTOSOLV působí?

Enzym laktáza (jiným názvem: ß-galaktosidáza) obsažený v doplňku stravy LACTOSOLV® štěpí laktózu (mléčný cukr) ve střevu na glukózu a galaktózu. Příjem potravin obsahujících laktózu je tedy možné usnadnit přirozenou cestou.

Jakým způsobem užívat LACTOSOLV?

V závislosti na množství laktózy v konzumovaných potravinách/nápojích užijte 1-3 tobolky a zapijte je vodou. Vyvarujte se jejich rozžvýkání. Jedna tobolka odbourá zhruba 29 g laktózy, což odpovídá přibližně ½ litru mléka.

Dávkování je nutné individuálně otestovat a přizpůsobit rozsahu laktózové intolerance a obsahu laktózy v jídle. S ohledem na to, že existují rozdíly v laktózové toleranci, by se postižení měli poradit s odborníky o funkci doplňku stravy v jejich jídelníčku.

Které potraviny obsahují laktózu?

Témeř všechny mléčné výrobky obsahují laktózu. Avšak její koncentrace je v nich různá. Co se týká sýrů, čím čerstvější, tím víc laktózy obsahují. Vyzrálé sýry (např. Pecorino) mají sice nízký obsah laktózy, avšak mají zvýšený obsah histaminu.

Sušené mléko, které se běžně používá v polotovarech, má nejvyšší obsah laktózy. Občas je laktóza součástí různých potravinářských výrobků, jako jsou dressingy do salátů apod.
 

Obsah laktózy v g na 100 g

  • Podmáslí 3,5-4,0
  • Konzumní mléko (čerstvé mléko, trvanlivé mléko) 4,8-5,0
  • Kefír 3,5-6,0
  • Smetana 2,8-3,6
  • Zakysaná smetana 2,0-3,6
  • Máslo 0,6-0,7
  • Syrovátka, nápoje ze syrovátky 2,0-5,2
  • Tavený sýr (10–70 % tuku v sušině) 2,0-3,8
  • Vrstvený sýr (10–50 % tuku v sušině) 2,9-3,8
  • Sýrová pomazánka (10–70 % tuku v sušině) 2,8-6,3
  • Sýrové fondue (polotovar) 1,8
  • Dezerty (polotovary, například pudink, rýžový a krupičný pudink) 3,3-6,3
  • Zmrzlina (mléčná a vodová, zmražený jogurt) 5,1-6,9
  • Tvaroh (20 % tuku v sušině) 2,6
  • Jogurt / jogurtové přípravky 3,5-6,0
  • Smetana do kávy (10–15 % tuku v sušině) 3,8-4,0
  • Kondenzované mléko (4–10 % tuku v sušině) 9,3-12,5
  • Nízkotučný měkký tvaroh 4,1
  • Práškové mléko 38,0-51,5
  • Mléčné koktejly (např. čokoládový, vanilkový) 4,4-5,4
  • Kozí mléko 4,0-4,2
  • Ovčí mléko 4,4-4,7

* Hodnoty slouží jako orientační průvodce; Představují průměrné hodnoty a mohou se lišit s
ohledem na zpracování produktu.

Složení

17 500 FCC* enzymu laktázy v jedné tobolce. S vysokou koncentrací, bez barviv a plnidel.
Maltodextrin, enzym: ß-Galaktosidáza (43,5 %), povrchové činidlo: hydroxypropylmethylcelulóza, chlorid sodný.

Složení v 1 tobolce ve 2 tobolkách ve 3 tobolkách
Enzym laktáza (ß-Galaktosidáza) 17500 FCC* 35000 FCC* 52500 FCC*
*FCC – jednotky v souladu s potravinovým chemickým kodexem (Food Chemical Codex)