Multivitaminy mohou snížit riziko rakoviny plic u kuřáků

Multivitaminy mohou snížit riziko rakoviny plic u kuřáků

Publikováno: 18.01.2010

Zobrazení: 53

Multivitaminy, kyselina listová a zelená listová zelenina mohou snížit riziko vzniku rakoviny plic u současných i bývalých kuřáků, dle nové studie z USA.

Nová studie, kterou podpořil US National Cancer Institute (NCI) ukázala snížení metylace genu příjmem multivitaminových doplňků, které jsou bohaté na látky jako vitamin C, karotenoidy, lutein, listová kyseliny a vitaminy A a K. Tyto mikroživiny jsou rovněž přítomny v zelené listové zelenině.

1100 současných i bývalých kuřáků předložilo vzorky sputa a vyplněné dotazníky týkající se jejich příjmu. Vzorky sputa byly použity k analýze stupně metylace osmi genů spojených s rizikem této nemoci.

Lidé, kteří jedli alespoň 12 porcí zelené listové zeleniny za měsíc měli o 17 procent nižší riziko metylace, zatímco denní příjem kyseliny listové minimálně 750 mikrogramů byl spojen s 16 procentním snížením rizika.

Vyšší příjem některých stopových prvků může redukovat proces zvaný metylace, který ovlivňuje signalizaci genu.

Studie je dalším důkazem, že stejně jako přírodně identické stopové prvky ze zeleniny a ovoce, mohou být i syntetické mikroživiny v multivitaminech účinné ve snížení rizika onemocnění.

Zdroj: Cancer Research
Publikováno online, doi: 10.1158/0008-5472.CAN-09-3410
"Multi-Vitamins, Folate, and Green Vegetables Protect Against Gene Promoter Methylation in the Aerodigestive Tract  of Smokers"

Autoři: C.A. Stidley, M.A. Picchi, S. Leng, R. Willing, R. Crowell, F. G. Flores, H. Kang, T. Byers, F.D. Gilliland, S.A. Belinsky

Multivitaminové přípravky mohou mít příznivý vliv na náladu
09.09.2013

Multivitaminové přípravky mohou mít příznivý vliv na náladu

Podle nové australské studie může mít denní příjem multivitaminových doplňků stravy příznivý vliv na stres, úzkost a fyzickou únavu.

Přečtěte si více
Zobrazení: 72
Multivitaminové doplňky stravy snižují riziko vzniku rakoviny u mužů
20.11.2012

Multivitaminové doplňky stravy snižují riziko vzniku rakoviny u mužů

Nová studie, které se zúčastnilo téměř 15 000  Američanů starších padesáti let, naznačuje, že každodenní příjem multivitaminových doplňků stravy může u těchto mužů snížit riziko vzniku rakoviny o 8%. Toto je dobrá zpráva pro všechny, kteří každý rok utrácí spoustu peněz právě za multivitaminové přípravky s tím, že tyto přípravky pomáhají předcházet vzniku nemocí. Tato studie ukazuje mírný, ale průkazný přínos v prevenci rakoviny.

Přečtěte si více
Zobrazení: 35
Multivitaminové doplňky stravy podporují mozkové funkce
30.08.2012

Multivitaminové doplňky stravy podporují mozkové funkce

Britští vědci zjistili, že užívání multivitaminových doplňků stravy může zlepšit kognitivní funkce u dospělých i u dětí.

Přečtěte si více
Zobrazení: 102