Vitamin K

Vitamin K

Publikováno: 04.06.2016

Zobrazení: 398

Vitamin K je rozpustný v tucích. Jeho název je odvozen od slova „Koagulation", tedy srážení krve.

Vitamin K má dvě formy:

  • K1, fylochinon, který je vytvářen rostlinami
  • K2, menachinon, který je vytvářen bakteriemi (v našem těle se jedná o bakterie v tlustém střevě)

Vitamín K má důležitou úlohu při srážení krve, je nezbytný pro tvorbu protrombinu, který brání vnitřnímu krvácení.

Vitamin K je dále také zásadní pro normální stav kostí. Kromě doplňků stravy jsou zdroji tohoto vitaminu rybí tuk, mořské chaluhy, jogurty či listová zelenina.

Vitamin B12
19.05.2016

Vitamin B12

Vitamin B12 neboli kobalamin je rozpustný ve vodě a ovládá tvorbu i likvidaci červených krvinek, tudíž také ovlivňuje chudokrevnost. Účastní se při trávení tuků, sacharidů a bílkovin.

Přečtěte si více
Zobrazení: 143
Vitamin C
16.05.2016

Vitamin C

Vitamin C neboli kyselina askorbová je důležitým ve vodě rozpustným vitaminem a živinou. Je citlivý na teplo a zejména na oxidaci. Působí jako antioxidant.

Přečtěte si více
Zobrazení: 507
Vitamin D
02.06.2016

Vitamin D

Vitamin D je souhrnný název pro skupinu steroidních hormonálních prekurzorů označovaných jako kalciferoly. Vitamin D se do těla dostává v závislosti na zeměpisné šířce a pobytu člověka na slunci až z 80 procent přes přímé sluneční záření, zbytek je přijímám z potravy.

Přečtěte si více
Zobrazení: 698