Omega-3 mastné kyseliny mohou snížit hodnoty rizikových faktorů způsobujících nemoci srdce

Omega-3 mastné kyseliny mohou snížit hodnoty rizikových faktorů způsobujících nemoci srdce

Publikováno: 06.05.2011

Zobrazení: 101

Omega-3 mastné kyseliny jsou spojovány se snížením hodnot homocysteinu, aminokyseliny, která má souvislost se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění a demence. Toto udává nová meta-analýza založená na vědeckých důkazech.

Údaje z 11 studií, které zahrnovaly 720 lidí, u nichž bylo dávkování omega-3 mastných kyselin v rozmezí 0,2 – 6 g/den ukazují, že suplementace omega-3 mastnými kyselinami snížila obsah homocysteinu v krvi.

„Náš systematický přehled poskytuje nejkomplexnější hodnocení, které mapuje účinky
omega-3 nenasycených mastných kyselin na aminokyselinu homocystein,“ publikovali vědci v periodiku Nutrition.

Vědci z Číny, Tchaj-wanu a Austrálie dodávají, že komplexnější analýzy budou těžit z dalších dodatečných důsledných a dlouhodobých studií. Rovněž poznamenávají, že cílem těchto studií by mělo být ověření, zda snížení hladiny homocysteinu má opravdu důležité účinky na zdraví, jako například na snížení počtu srdečních onemocnění.

O tom, že konzumace tučných ryb a omega-3 mastných kyselin v nich obsažených je prospěšná pro naše srdce, je velmi dobře známo. Jako první o tom publikoval již na počátku 70. let 20. století dr. John Dyerberg a jeho spolupracovníci v The Lancet and The American Journal of Clinical Nutrition. Polynenasycené mastné kyseliny (PUFA) jsou spojovány se zlepšením hodnot hladin tuků v krvi, snížením rizika trombóz, zlepšením hodnot krevního tlaku a srdečního tepu a také mají vliv na zlepšení cévních funkcí. Omega-3 mastné kyseliny (nejvíce pak mastné kyseliny EPA a DHA) jsou kromě zdravého srdce dávány do souvislostí se širokým spektrem zdravotních účinků, jako například snížení rizika určitých typů rakovinového bujení, dále také správný vývoj plodu během těhotenství, zdravé klouby a také se uvádí, že zlepšují náladu.

Přestože jsou tyto benefity známy, stále existuje problém se zajištěním dostatečného příjmu omega-3 mastných kyselin ve stravě z tučných ryb. Proto nyní na trhu došlo k obrovskému nárůstu nabídky přípravků bohatých právě na tyto omega-3 mastné kyseliny.

Zdroj: Nutrition

“High consumption of omega-3 polyunsaturated fatty acids decrease plasma homocysteine:
A meta-analysis of randomized, placebo-controlled trials “

Autoři: T. Huang, J. Zheng, Y. Chen, B. Yang, M.L. Wahlqvist, D. Li

Omega 3 mastné kyseliny mohou snižovat riziko onemocnění cukrovkou
29.07.2011

Omega 3 mastné kyseliny mohou snižovat riziko onemocnění cukrovkou

Podle tří nových studií publikovaných v American Journal of Clinical Nutrition snižuje vyšší hladina omega-3 mastných kyselin v krvi riziko onemocnění Diabetes Mellitus II. typu.

Přečtěte si více
Zobrazení: 320
Omega 3 chrání proti ztrátě sluchu
17.06.2010

Omega 3 chrání proti ztrátě sluchu

Zvýšený příjem omega 3 mastných kyselin a ryb, které tyto kyseliny obsahují, může snižovat riziko ztráty sluchu spojené s věkem.

Přečtěte si více
Zobrazení: 369
Omega 3 mastné kyseliny a riziko srdečního selhání
09.04.2010

Omega 3 mastné kyseliny a riziko srdečního selhání

Zvýšený příjem tučných ryb a omega 3 mastných kyselin, které jsou v nich obsažené, může snížit riziko srdečního selhání u žen o 25 procent.

Přečtěte si více
Zobrazení: 96