Vápník plus vitamin D a hustota kostní hmoty

Vápník plus vitamin D a hustota kostní hmoty

Publikováno: 26.11.2010

Zobrazení: 160

Kombinované doplňky vitaminu D a vápníku jsou účinné pro zvýšení kostní hustoty u post-menopauzálních žen.

Kostní denzita (BMD) post-menopauzálních žen se výrazně zvýšila, když užívaly denní dávku 800 IU vitaminu D a 1 000 mg vápníku po dobu 3 let, v porovnání s ženami, které vápník a vitamin D neužívaly.

Studie Rizikový faktor osteoporózy a prevence zlomenin (OSTPRE-FPS) byla randomizovaná otevřená studie zahrnující 3 432 žen ve věku 66 až 71 let.

Soubor 593 žen byl náhodně vybrán pro měření BMD, přičemž polovina z žen denně užívaly vitamin D a vápník, druhá skupina neužívala nic. Po třech letech studie se celková hodnota BMD zvýšila o 0,84 procenta ve skupině s intervencí, v kontrolní skupině jen o 0,19 procent.

Kombinace vitaminu D a vápníku se již dlouhou dobu doporučuje ke snížení rizika zlomenin u starších lidí, zejména těch, u kterých hrozí osteoporóza nebo trpí osteoporózou, což je podle odhadů 75 miliónů lidí v Evropě, USA a Japonsku.

Každodenní doplňování vitaminu D a vápníku může snížit riziko zlomenin u každého, bez rozdílu věku nebo pohlaví.

Souhrnná analýza, zveřejněná v časopise British Medical Journal, výsledků studií, kterých se účastnilo téměř 70 000 lidí z USA a Evropy zjistila, že doplňování vitamin D a vápníku významně snížilo zlomeniny o 8%, zlomeniny kyčlí o 16%.

Zdroj: Osteoporosis International
2010, Volume 21, Issue 12, Pages 2047-2055
“Effect of calcium and vitamin D supplementation on bone mineral density in women aged 65-71 years: a 3-year randomized population-based trial (OSTPRE-FPS)”
Autoři: M. Karkkainen, M. Tuppurainen, K. Salovaara, L. Sandini, T. Rikkonen, J. Sirola, R. Honkanen, J. Jurvelin, E. Alhava, H. Kroger



 

U prebiotik opět prokázány pozitivní účinky na posílení kostí u “náctiletých”
13.06.2011

U prebiotik opět prokázány pozitivní účinky na posílení kostí u “náctiletých”

Nová studie potvrzuje, že denní příjem prebiotické vlákniny může posílit vstřebávání vápníku a hořčíku ve střevě a tím zlepšit budování zdravých kostí v průběhu adolescence. Studie byla prováděna na hlodavcích.

Přečtěte si více
Zobrazení: 95
Minerály pro zdravé a silné kosti
18.05.2018

Minerály pro zdravé a silné kosti

Kosti tvoří nedílnou součást našeho těla – chrání vnitřní orgány a společně s klouby nám umožňují pohyb. 

Přečtěte si více
Zobrazení: 2805
Bolest kloubů: Jak se projevuje artróza
09.06.2021

Bolest kloubů: Jak se projevuje artróza

Bolí vás klouby a chcete vědět, jak se projevuje artróza? Udělejte si přehled o nejčastějších příznacích a zjistěte, jak ji předcházet.

Přečtěte si více
Zobrazení: 29183