Multivitaminy a nižší riziko infarktu myokardu

Multivitaminy a nižší riziko infarktu myokardu

Publikováno: 26.10.2010

Zobrazení: 80

Ženy, které užívají denně multivitaminy, mohou mít snížené riziko infarktu myokardu.

Výsledky studie zveřejněné v časopise American Journal of Clinical Nutrition ukázaly, že užívání multivitaminů je nepřímo spojeno s nižším rizikem vzniku infarktu myokardu u žen, které nemají kardiovaskulární onemocnění v anamnéze. Výzkumníci zjistili, že spojení bylo významnější s dlouhodobým užíváním.

Multivitaminy a minerální doplňky jsou nejčastěji používané doplňky v průmyslových zemích.

Většina multivitaminů obsahuje široké spektrum živin včetně antioxidačních vitaminů A, B vitaminy a minerální látky jako hořčík a selen.

Nizozemská studie zjistila 51 procentní snížení rizika výskytu infarktu myokardu a americká studie pozorující kombinované používání multivitaminů a doplňků vitaminů A, C a E zjistila 25 procentní snížení rizika úmrtí na ischemickou chorobu srdeční.

Nová studie prospektivně zkoumala souvislost mezi užíváním multivitaminů a infarktem myokardu v populaci více než 30 000 švédských žen ve věku mezi 49 a 83 let.

U žen, které neměly v anamnéze kardiovaskulární choroby, výzkumníci zaznamenali, že užívání multivitaminů bylo spojeno s 27 procentním snížením rizika infarktu myokardu.

Ženy, které užívaly multivitaminy spolu s dalšími doplňky, měly o 30 procent nižší riziko infarktu myokardu.

Na druhou stranu užívání multivitaminů samostatně nebo v kombinaci s jinými doplňky nebylo statisticky významně spojené se snížením rizika infarktu myokardu u žen s anamnézou kardiovaskulárního onemocnění.

Souvislost mezi užíváním multivitaminů a infarktem myokardu byla významnější u žen užívající tyto doplňky více než 5 let.

Výzkumníci naznačili, že potenciální ochranný vliv multivitaminů před infarktem myokardu může být vlivem antioxidačních vitaminů – vitamin C a E – a vlivem vitaminů skupiny B a minerálních látek.

Zdroj: American Journal of Clinical Nutrition
Publikováno online, doi: 10.3945/ajcn.2010.29371
“Multivitamin use and the risk of myocardial infarction: a population-based cohort of Swedish women”
Autoři: S. Rautiainen, A. Åkesson, E.B. Levitan, R. Morgenstern, M.A Mittlemanand A. Wolk



 

Koenzym Q10 může zlepšit srdeční funkce u kardiaků
11.12.2012

Koenzym Q10 může zlepšit srdeční funkce u kardiaků

Data z meta-analýzy vycházející ze 13 klinických studií potvrzují schopnost koenzymu Q10 zlepšovat srdeční funkce u lidí s městnavým srdečním selháním.

Přečtěte si více
Zobrazení: 649
Extrakt ze zeleného čaje a zdraví srdce
28.06.2010

Extrakt ze zeleného čaje a zdraví srdce

Užívání extraktu ze zeleného čaje může snižovat hladinu proteinu souvisejícího s onemocněním srdce.

Přečtěte si více
Zobrazení: 331
Omega 3 mastné kyseliny a riziko srdečního selhání
09.04.2010

Omega 3 mastné kyseliny a riziko srdečního selhání

Zvýšený příjem tučných ryb a omega 3 mastných kyselin, které jsou v nich obsažené, může snížit riziko srdečního selhání u žen o 25 procent.

Přečtěte si více
Zobrazení: 96