Antioxidanty mohou posílit zdraví srdce a metabolizmus

Antioxidanty mohou posílit zdraví srdce a metabolizmus

Publikováno: 06.08.2010

Zobrazení: 90

Dlouhodobá suplementace antioxidanty může mít příznivý vliv na metabolismus cukrů a tuků, a může zlepšit zdraví srdce tím, že zvyšuje pružnost cév.

Denní užívání vitamin C, vitaminu E, koenzymu Q10 a selenu vedlo ke zlepšení pružnosti tepen a hladiny HDL cholesterolu. Tento příznivý vliv byl spojen navíc se zlepšením metabolismu glukózy a lipidů, stejně jako s výrazným snížením krevního tlaku.

Do studie bylo zapojeno 70 lidí s vysokým krevním tlakem, diabetem, nízkou hladinou HDL cholesterolu, nebo byli kuřáci. Průměrný věk osob byl 62 let. Účastníci byli náhodně rozděleni do skupiny dostávající buď placebo, nebo antioxidační doplněk obsahující vitamin C (1000 mg), vitamin E (400 IU), koenzym Q10 (120 mg) a selen (200 mcg).

 

O šest měsíců později výzkumníci zaznamenali, že u lidí užívající antioxidanty došlo k značnému nárůstu indexu tepenné pružnosti. Kromě toho došlo k poklesu jak systolického, tak diastolického tlaku. Významné zlepšení bylo pozorováno také u hladiny HDL cholesterolu.

 

 

Zdroj: Nutrition & Metabolism
“Effect of long-term treatment with antioxidants (vitamin C, vitamin E, coenzyme Q10 and selenium) on arterial compliance, humoral factors and inflammatory markers in patients with multiple cardiovascular risk factors”
Autoři: M. Shargorodsky, O. Debbi, Z. Matas, R. Zimlichman

Pro zdravé srdce, cévy a krevní tlak
25.09.2017

Pro zdravé srdce, cévy a krevní tlak

Věděli jste, že srdce jako svalová pumpa, si nemůže nikdy odpočinout? Je to orgán, který funguje nepřetržitě. Jeho hlavním úkolem je pumpovat rytmicky krev tepnami a cévami po celém těle. Průměrně 72krát za minutu, 2,5 bilionkrát za život. Kvalita funkce srdce přímo i nepřímo ovlivňuje fungování dalších orgánů a mechanismů v těle. Je naprosto zásadní pro okysličování tkání, transport živin v organismu, vitalitu, i celkové fungování organismu. Srdeční sval je velmi specifický, a nepodobá se žádnému jinému v těle.

Přečtěte si více
Zobrazení: 745
Dostaňte své srdce do kondice!
27.04.2018

Dostaňte své srdce do kondice!

Jaro je tady a sluníčko už pěkně hřeje. Kdo by seděl doma?

Přečtěte si více
Zobrazení: 160
Nedostatek vitaminu D zvyšuje riziko úmrtí starších osob na onemocnění srdce
29.09.2009

Nedostatek vitaminu D zvyšuje riziko úmrtí starších osob na onemocnění srdce

Americká studie ukázala, že vitamin D hraje životní roli ve snižování rizika úmrtí u starších osob.

Přečtěte si více
Zobrazení: 90