Nízká hladina vitaminu B6 může zvýšit riziko Parkinsonovy choroby

Nízká hladina vitaminu B6 může zvýšit riziko Parkinsonovy choroby

Publikováno: 16.04.2010

Zobrazení: 203

Nedostatečná hladina vitaminu B6 může zvýšit riziko Parkinsonovy choroby asi o 50 %, uvádí nové studie z Japonska.

Studie zveřejněná v British Journal of Nutrition nedokazuje, že by nízká hladina vitaminu B6 byla příčinou Parkinsonovy choroby, ale naznačuje, že by se další studie měly zaměřit na to, zda zvýšená hladina vitaminu B6 může snížit riziko vzniku tohoto onemocnění.

Na druhou stranu, hladiny vitaminu B12, kyseliny listové a riboflavinu nebyly spojeny s výskytem tohoto onemocnění.

Toto není první studie, která naznačila souvislost mezi příjmem vitaminu B6 a rizikem onemocnění. V roce 2006 výzkumníci z Erasmus Medical Center v Rotterdamu zjistili, že lidé, kteří denně přijímají 230,9 mikrogramů vitaminu B6 mají nižší riziko vzniku Parkinsonovy choroby o 54 procent než lidé, kteří měli průměrný denní příjem (méně než 185,1 mikgrogramů). Do této studie bylo zapojeno 5289 lidí ve věku nad 55 let.

Studie se zúčastnilo 249 lidí s Parkinsonovou chorobou a 368 lidí bez neurodegenerativního onemocnění. Příjem vitaminů byl zhodnocen dle dotazníku. Nebyla zjištěna žádná spojitost s vitaminem B12, kyselinou listovou a riboflavinem. Nicméně byla shledána souvislost mezi nízkým příjmem vitaminu B6 a zvýšeným rizikem onemocnění.

Je však zapotřebí potvrdit tyto důkazy v dalších observačních a klinických studiích.

Zdroj: British Journal of Nutrition
Publikováno online, doi: 10.1017/S0007114510001005
“Dietary intake of folate, vitamin B6, vitamin B12 and riboflavin and risk of Parkinson's disease: a case–control study in Japan”
Autoři: K. Murakami, Y. Miyake, S. Sasaki, K. Tanaka, W. Fukushima, et al.

Vitamin B1 může zlepšit zdraví ledvin diabetiků
12.12.2008

Vitamin B1 může zlepšit zdraví ledvin diabetiků

Podle výsledků nové studie z Anglie a Pákistánu může podávání vysokých dávek vitaminu B1 chránit ledviny před poškozením, jímž je ohrožena třetina diabetiků.

Přečtěte si více
Zobrazení: 160
Vitaminy a minerální látky mohou snížit riziko vzniku ekzémů u dětí
04.02.2010

Vitaminy a minerální látky mohou snížit riziko vzniku ekzémů u dětí

Zvýšený příjem beta karotenu, vitaminu E, kyseliny listové a železa může snížit riziko atopické dermatitidy (AD) dle nové studie.

Přečtěte si více
Zobrazení: 290
B-vitaminy a šťastnější senioři
11.06.2010

B-vitaminy a šťastnější senioři

Zvýšený příjem vitaminů B6 a B12 může snižovat riziko rozvoje depresivních symptomů u seniorů.

Přečtěte si více
Zobrazení: 55