Omega 3 mastné kyseliny a riziko srdečního selhání

Omega 3 mastné kyseliny a riziko srdečního selhání

Publikováno: 09.04.2010

Zobrazení: 96

Zvýšený příjem tučných ryb a omega 3 mastných kyselin, které jsou v nich obsažené, může snížit riziko srdečního selhání u žen o 25 procent.




Přínosy konzumace tučných ryb a omega 3 mastných kyselin jsou dobře zdokumentovány. Poprvé byl jejich přínos popsán na počátku roku 1970. K dnešnímu dni jsou polynenasycené mastné kyseliny (PUFA) spojovány se zlepšením hladiny krevních lipidů, se snížením tendence trombózy, se zlepšením krevního tlaku a srdečního tepu a se zlepšením cévní funkce.

Kromě zdraví srdce jsou omega 3 mastné kyseliny, především EPA (eikosapentaenová kyselina) a DHA (dokosahexaenová kyselina), spojeny s mnoha příznivými účinky, včetně snížení rizika některých druhů rakoviny, se správným vývojem dítěte během těhotenství, se zdravím kloubů a s příznivým vlivem na chování a náladu.

Nová studie doplňuje data ze studie zveřejněné v European Heart Journal. Tato studie potvrdila vztah mezi konzumací tučných ryb a omega 3 mastných kyselin a selháním srdce a zjistila, že omega 3 mastné kyseliny mohou snížit riziko srdečního selhání až o 33 procent.

Srdeční selhání vzniká, když srdce nemůže čerpat dostatek krve pro potřeby těla a je hlavní příčinou hospitalizace lidí starších 65 let. Příznaky srdečního selhání jsou únava a slabost, potíže při chůzi, rychlý nebo nepravidelný srdeční tep, přetrvávající kašel nebo sípání.

Konzumace jedné porce tučných ryb týdně může přinést výhody ženám tím, že sníží riziko vzniku srdečního selhání.

Výzkumníci analyzovali údaje od 36 234 žen ve věku od 48 do 83 let. V průběhu 18 let studie bylo zaznamenáno 651 případů srdečního selhání. Jedna porce tučných ryb denně byla spojena s 14 procentním snížením rizika srdečního selhání ve srovnání s ženami, které nejedly žádné ryby. Dvě porce tučných ryb týdně byly spojeny s 30 procentním snížením tohoto rizika.

 

Zdroj: European Journal of Clinical Nutrition
Publikováno online: 10.1038/ejcn.2010.50
“Fatty fish, marine omega-3 fatty acids and incidence of heart failure”
Autoři: E.B. Levitan, A. Wolk, M.A. Mittleman

Ženy infarkt často nepoznají
13.12.2017

Ženy infarkt často nepoznají

Příznaky jsou plíživé a jiné než u mužů.

Přečtěte si více
Zobrazení: 1163
Dýňová semínka pomáhají při prostatických potížích a chrání před infarktem
01.12.2004

Dýňová semínka pomáhají při prostatických potížích a chrání před infarktem

Dýňová semínka doporučují odborníci jako užitečnou prevenci proti zbytnění prostaty. To po padesátce postihne víc než polovinu mužů. Jestliže se začne prostata, žláza velikosti vlašského ořechu, která obklopuje močovou trubici pod močovým měchýřem, nadměrně zvětšovat, dochází k poruchám močení - zejména jeho začátku. Muži také v noci častěji navštěvují toaletu.

Přečtěte si více
Zobrazení: 1645
Za srdeční selhání může i stres
28.01.2018

Za srdeční selhání může i stres

Nečekaný rozchod, smrt blízkého člověka, živelné pohromy – tyto a podobné zážitky traumatizují nejen duši, ale také srdce, které může náhlé citové trauma dohnat až k selhání.

Přečtěte si více
Zobrazení: 471