Vyšší příjem antioxidantů a nižší riziko rakoviny děložního čípku

Vyšší příjem antioxidantů a nižší riziko rakoviny děložního čípku

Publikováno: 02.04.2010

Zobrazení: 215

Nová studie publikována v časopise Nutrition and Cancer uvedla vztah mezi příjmem beta karotenu, a vitaminů A, C a E a nižším rizikem rakoviny děložního čípku u žen.

Výzkumníci zkoumali 288 žen s diagnózou rakoviny děložního čípku a porovnávali výsledky s 288 kontrolními subjekty bez této diagnózy. Sociodemografické informace byly shromážděny na základě registrace a vyplněním dietního dotazníku byly analyzovány údaje o nutričním příjmu.

Výzkumníci odhalili spojení mezi vyšším příjmem vitaminů A, C a E z potravy a doplňků a signifikantně nižším rizikem rakoviny děložního čípku.

vitamin A vitamin C vitamin E

Pacientky s vyšším příjmem vitaminů A, beta karotenu a vitaminu C měly statisticky signifikantně nižší riziko rakoviny děložního čípku než ty, které přijímaly menší množství těchto vitaminů.

Zdroj:
Intakes of vitamin A, C, and E, and beta-carotene are associated with risk of cerival cancer: a case-control study in Korea. Nutrition and Cancer, 2010; 62(2):181-9.

Příjem omega-3 matkami má vztah ke koordinaci dětí
26.06.2008

Příjem omega-3 matkami má vztah ke koordinaci dětí

Zvýšený příjem omega-3 DHA během těhotenství může zlepšovat motorické funkce novorozenců v dalším životě, naznačují výsledky nové kanadské studie.

Přečtěte si více
Zobrazení: 71
Antioxidační vitaminy mohou chránit ženy proti rakovině
30.11.2009

Antioxidační vitaminy mohou chránit ženy proti rakovině

Zvýšený přísun vitaminů C, E a beta karotenu může snižovat riziko rakoviny dělohy.

Přečtěte si více
Zobrazení: 149