Multivitaminy mohou snížit riziko rakoviny plic u kuřáků

Víte, že...Multivitaminy, kyselina listová a zelená listová zelenina mohou snížit riziko vzniku rakoviny plic u současných i bývalých kuřáků, dle nové studie z USA.

18.1.2010

Nová studie, kterou podpořil US National Cancer Institute (NCI) ukázala snížení metylace genu příjmem multivitaminových doplňků, které jsou bohaté na látky jako vitamin C, karotenoidy, lutein, listová kyseliny a vitaminy A a K. Tyto mikroživiny jsou rovněž přítomny v zelené listové zelenině.

1100 současných i bývalých kuřáků předložilo vzorky sputa a vyplněné dotazníky týkající se jejich příjmu. Vzorky sputa byly použity k analýze stupně metylace osmi genů spojených s rizikem této nemoci.

Lidé, kteří jedli alespoň 12 porcí zelené listové zeleniny za měsíc měli o 17 procent nižší riziko metylace, zatímco denní příjem kyseliny listové minimálně 750 mikrogramů byl spojen s 16 procentním snížením rizika.

Vyšší příjem některých stopových prvků může redukovat proces zvaný metylace, který ovlivňuje signalizaci genu.

Studie je dalším důkazem, že stejně jako přírodně identické stopové prvky ze zeleniny a ovoce, mohou být i syntetické mikroživiny v multivitaminech účinné ve snížení rizika onemocnění.

Zdroj: Cancer Research
Publikováno online, doi: 10.1158/0008-5472.CAN-09-3410
"Multi-Vitamins, Folate, and Green Vegetables Protect Against Gene Promoter Methylation in the Aerodigestive Tract  of Smokers"

Autoři: C.A. Stidley, M.A. Picchi, S. Leng, R. Willing, R. Crowell, F. G. Flores, H. Kang, T. Byers, F.D. Gilliland, S.A. Belinsky

Diskuse

Počet reakcí: 0

Buďte první, kdo vloží svůj názor do diskuse.

Vstoupit do diskuse

ShopRoku 2014

 

Vytisknout


WALMARK, a.s., Oldřichovice 44, 739 61 Třinec, Česká republika, IČO: 00536016, DIČ: CZ699003348
Zápis v OR: u rejstříkového soudu v Ostravě, oddíl B, vl. č. 2501
Základní kapitál: ?352 340 000,- Kč