Nízká koncentrace hořčíku může zvýšit riziko mrtvice

Nízká koncentrace hořčíku může zvýšit riziko mrtvice

Publikováno: 10.12.2009

Zobrazení: 0

Nízká hladina hořčíku může zvýšit riziko mrtvice o 25 %.

Podle zjištění zveřejněné v časopise American Journal of Epidemiology zvýšení hladiny minerálů může snížit riziko ischemických cévních mozkových příhod.

Nová studie podporuje potenciál hořčíku ke snížení rizika mozkové mrtvice pomocí anti-hypertenzního mechanismu.

Zdrojem hořčíku je zelená listová zelenina, maso, škroby, zrna a ořechy a mléko. Dřívější dietní průzkumy ukazují, že velká část dospělých nesplňuje doporučené denní dávky pro hořčík. 

Více než 14.000 mužů a žen ve věku mezi 45 a 64 se zúčastnilo studie, v průběhu následujících 15ti let výzkumníci zdokumentovali 577 případů ischemických cévních mozkových příhod. Výskyt mrtvice byl nejvyšší mezi diabetiky a lidmi s hypertenzí.

Dle meta-analýzy perspektivních studií vede každé zvýšení příjmu hořčíku o 100 miligramů  k poklesu rizika vzniku diabetu o 15%. 

Zdroj: American Journal of Epidemiology
Publikováno online, doi: 10.1093/aje/kwp071
"Serum and Dietary Magnesium and Risk of Ischemic Stroke - The Atherosclerosis Risk in Communities Study"
Autoři: Ohira T., Peacock J.M., Iso H., Chambless L.E., Rosamond W.D., Folsom A. R.

Hořčík snižuje riziko náhlého srdečního selhání u žen
08.12.2010

Hořčík snižuje riziko náhlého srdečního selhání u žen

Zvýšený příjem potravin bohatých na hořčík je spojen se snížením rizika náhlé srdeční smrti.

Přečtěte si více
Zobrazení: 0
Hořčík a jeho význam pro lidské tělo
25.08.2015

Hořčík a jeho význam pro lidské tělo

Hořčík je minerál, který naše tělo potřebuje ke správné funkci nervového a svalového systému. Přečtěte si další pozitiva hořčíku a dopřejte ho svému organismu.

Přečtěte si více
Zobrazení: 0
Sportujete? Nezapomínejte na hořčík!
18.03.2018

Sportujete? Nezapomínejte na hořčík!

Naše tělo ho potřebuje k tomu, aby správně fungovalo, a dvojnásob v případě, jestliže sportujete.

Přečtěte si více
Zobrazení: 0