Omega 3 mastné kyseliny a riziko rakoviny prsu

Omega 3 mastné kyseliny a riziko rakoviny prsu

Publikováno: 25.11.2009

Zobrazení: 0

Dle studie publikované v BMC Cancer konzumace ryb bohatých na omega 3 mastné kyseliny snižuje riziko rakoviny prsu u premenopauzálních tak postmenopauzálních žen.

Výzkumníci sledovali 358 korejských žen, které měly rakovinu prsu a 360 žen , které rakovinou prsu netrpěly.

Účastnice, které jedly více ryb měly nižší riziko rakoviny prsu. Studie také potvrdila, že ty, které konzumovaly v průměru 101 mg eikosapentaenové kyseliny (EPA) a 213 mg dokosahexaenové kyseliny (DHA) denně měly nižší riziko rakoviny prsu ve srovnání se skupinou konzumující nižší množství omega 3 mastných kyselin.

Zdroj:
Jeongseon Kim, Sun-Young Lim, Aesun Shin, Mi-Kyung Sung, Jungsil Ro, Han-Sung Kang, Keun Seok Lee, Seok-Won Kim and Eun- Sook Lee. 
Fatty fish and fish omega-3 fatty acid intakes decrease the breast cancer risk: a case-control study.  BMC Cancer 2009, 9:216.

Omega-3 mastné kyseliny mohou posílit zdraví ledvin u diabetiků
05.02.2010

Omega-3 mastné kyseliny mohou posílit zdraví ledvin u diabetiků

Omega-3 mastné kyseliny představují potenciální přínos pro skupinu obyvatelstva se zvýšeným rizikem onemocnění ledvin.

Přečtěte si více
Zobrazení: 0
Omega 3 mastné kyseliny mohou zmírňovat symptomy deprese u starších osob
20.05.2011

Omega 3 mastné kyseliny mohou zmírňovat symptomy deprese u starších osob

Nová italská studie uvádí, že denní příjem omega-3 nenasycených mastných kyselin může snižovat výskyt příznaků deprese u starších žen. Podle poznatků publikovaných v The Journal of Nutrition, Health & Aging, ženy, které přijímaly denní dávku doplňků stravy obsahujících 2,5 g omega-3, pociťovaly značné zmírnění příznaků deprese.

Přečtěte si více
Zobrazení: 0
Omega 3 mastné kyseliny mohou snížit riziko onemocnění dásní
11.11.2010

Omega 3 mastné kyseliny mohou snížit riziko onemocnění dásní

Příjem omega 3 mastných kyselin je nepřímo spojen s parodontitidou (vleklý zánět tkání v okolí zubů) dle výzkumu zveřejněného v časopise Journal of the American Dietetic Association.

Přečtěte si více
Zobrazení: 0