Omega 3 mastné kyseliny mohou zlepšovat krevní tlak u pacientů s onemocněním ledvin

Omega 3 mastné kyseliny mohou zlepšovat krevní tlak u pacientů s onemocněním ledvin

Publikováno: 22.10.2009

Zobrazení: 0

Kombinace omega 3 mastných kyselin s koenzymem Q10 může snižovat krevní tlak a srdeční frekvenci u pacientů s onemocněním ledvin.

Lidé s chronickým onemocněním ledvin, které zvyšuje riziko srdečního onemocnění 2 – 50ti násobně, zaznamenali zlepšení krevního tlaku a srdeční frekvence po suplementaci 4g omega 3 MK.

Navíc, pokud jsou omega 3 MK užívány v kombinaci s koenzymem Q10, příznivý vliv na snížení krevního tlaku byl zesílen, navzdory tomu, že samostatně koenzym Q10 není spojen s jakýmkoliv zlepšením.

Studie se zúčastnilo 85 lidí s chronickým onemocněním ledvin (průměrný věk 56,5 let, průměrné BMI 27,3 kg/m2) a náhodně byli rozděleni do skupiny dostávající buď 4 gramy omega 3MK  (obsahujících 1840 mg EPA, 152 mg DPA, 1520 mg DHA), 200 mg koenzymu Q10, obojí nebo placebo (4g olivového oleje) po dobu 8 týdnů.

Výsledky dvojitě zaslepené, placebem kontrolované studie ukázaly, že lidé dostávající pouze omega 3 MK zaznamenali snížení systolického a diastolického tlaku o 3,3 a 2,9 mmHg a snížení srdeční frekvence o 4 tepy za minutu. Hladina triglyceridů klesla o 24%.

Ve skupině dostávající omega 3 MK a koenzym Q10 se systolický a diastolický krevní tlak zlepšil o 2,7 a 3,4 mmHg.

Zdroj:
Journal of Hypertension
September 2009, Volume 27, Issue 9, Pages 1863-1872 doi: 10.1097/HJH.0b013e32832e1bd9
„The effects of omega-3 fatty acids and coenzyme Q10 on blood pressure and heart rate in chronic kidney disease: a randomized controlled trial“
Autoři: T.A. Mori, V. Burke, I.B. Puddey, A.B. Irish, C.A. Cowpland, L.J. Beilin, G.K. Dogra, G.F. Watts.

Omega 3 mastné kyseliny a riziko rakoviny prsu
25.11.2009

Omega 3 mastné kyseliny a riziko rakoviny prsu

Dle studie publikované v BMC Cancer konzumace ryb bohatých na omega 3 mastné kyseliny snižuje riziko rakoviny prsu u premenopauzálních tak postmenopauzálních žen.

Přečtěte si více
Zobrazení: 0
Omega 3 mastné kyseliny mohou posilovat mozkové funkce u chlapců
02.03.2010

Omega 3 mastné kyseliny mohou posilovat mozkové funkce u chlapců

Podle studie, které se zúčastnili zdraví chlapci, mohou doplňky stravy obsahující omega 3 mastnou kyselinu DHA upravit funkci mozku, zejména pracovní paměť.

Přečtěte si více
Zobrazení: 0
Omega 3 chrání proti ztrátě sluchu
17.06.2010

Omega 3 chrání proti ztrátě sluchu

Zvýšený příjem omega 3 mastných kyselin a ryb, které tyto kyseliny obsahují, může snižovat riziko ztráty sluchu spojené s věkem.

Přečtěte si více
Zobrazení: 0