Omega 3 mastné kyseliny jsou spojené s lepší kvalitou spermií

Omega 3 mastné kyseliny jsou spojené s lepší kvalitou spermií

Publikováno: 20.08.2009

Zobrazení: 0

Neplodní muži mají nižší hladinu omega 3 mastných kyselin ve spermiích než plodní muži.

Poměr omega 6 k omega 3 mastným kyseliná byl také vyšší u neplodných mužů dle výsledků studie, které se zúčastnilo 150 mužů.

Ve studii byla sledována hladina polynenasycených mastných kyselin v krevní plazmě a ve spermiích u 82 neplodných  mužů, kteří trpěli nesprávnou produkcí spermií, a u 78 plodných mužů.

Zkoumána byla hladina omega 3 mastných kyselin, včetně alfa linolenové kyseliny, eikosapentaenové kyseliny a dokosahexaenové kyseliny, a hladina omega 6 mastných kyselin jako je linolová a arachidonová kyselina.

U plodných mužů byla zjištěna vyšší hladina všech omega 3 mastných kyselin v krvi a ve spermiích. Dále bylo zjištěno, že neplodní muži mají signifikantně vyšší poměr omega 6 mastných kyselin k omega 3 mastným kyselinám v krvi.

Vysoký podíl omega 6 mastných kyselin ve spermiích je charakteristickým rysem neplodných mužů.

Zdroj:
Clinical Nutrition
Publikováno online, doi: 10.1016/j.clnu.2009.07.008
„Relationship of omega-3 and omega-6 fatty acids with semen characteristics, and anti-oxidant status of seminal plasma: A comparison between fertile and infertile men“
Autoři: M.R. Safarinejad, S.Y. Hosseini, F. Dadkhah, M.A. Asgari

Antioxidanty pro plodnost a kvalitu spermií
08.10.2010

Antioxidanty pro plodnost a kvalitu spermií

Doplňky obsahující antioxidanty, včetně vitaminů C a E a selenu, mohou zlepšit kvalitu spermií a plodnost.

Přečtěte si více
Zobrazení: 0
Omega 3 mastné kyseliny mohou předcházet ztrátě zraku související s věkem
13.10.2009

Omega 3 mastné kyseliny mohou předcházet ztrátě zraku související s věkem

Zvýšený přísun omega 3 mastných kyselin může snižovat riziko rozvoje na věku závislé slepoty.

Přečtěte si více
Zobrazení: 0
Omega 3 mastné kyseliny a riziko rakoviny prsu
25.11.2009

Omega 3 mastné kyseliny a riziko rakoviny prsu

Dle studie publikované v BMC Cancer konzumace ryb bohatých na omega 3 mastné kyseliny snižuje riziko rakoviny prsu u premenopauzálních tak postmenopauzálních žen.

Přečtěte si více
Zobrazení: 0