Antioxidanty a cvičení mohou posílit kosti u starších žen

Antioxidanty a cvičení mohou posílit kosti u starších žen

Publikováno: 13.07.2009

Zobrazení: 70

Kombinace suplementace antioxidanty a cvičení může chránit proti ztrátě kostní hmoty u žen po menopauze.

Dle výsledků publikovaných v Osteoporosis International ženy, které užívaly kombinaci vitaminů C a E a k tomu cvičily, neutrpěly žádnou ztrátu kostní hmoty během 6 měsíců, zatímco u žen dostávající placebo byla zaznamenána nežádoucí ztráta kostní hmoty.  

Osteoporóza je charakterizována  úbytkem kostní hmoty, který vede ke zvýšenému riziku zlomenin, zejména kyčlí, páteře a zápěstí. Odhaduje se, že 75 miliónů lidí trpí osteoporózou v Evropě, USA a Japonsku.

Studie se zúčastnilo 34 postmenopauzálních žen, průměrný věk 66,1 let a s průměrným body mass indexem (BMI) 25,98 kg/m2. Tyto ženy byly náhodně rozdělené do 4 skupin: užívající placebo bez cvičení; užívající antioxidanty (600 mg vitaminu E, 1 000 mg vitaminu C) bez cvičení; placebo + cvičení; antioxidanty + cvičení ; po dobu 6 měsíců.

Měření denzity kostní hmoty kyčlí a páteře odhalily, že pouze u skupiny užívající placebo bez cvičení došlo k signifikantnímu úbytku kostní hmoty bederní páteře.

Na začátku roku byla provedena studie, která odhalila, že zvýšený přísun karotenoidů, a zejména lykopenu, je spojen s ochranou proti snižování denzity kostní hmoty bederní páteře u žen a kyčlí u mužů.

Zdroj:
American Journal of  Clinical Nutrition
"It is therefore possible that carotenoids explain part of the previously observed protective effects of fruit and vegetable intake on BMD."

Antioxidanty mohou posilovat zdraví tlustého střeva
15.12.2009

Antioxidanty mohou posilovat zdraví tlustého střeva

Doplňky stravy obsahující selen mohou zabránit vzniku nových polypů tlustého střeva u lidí s anamnézou polypové formace, říká nová studie.

Přečtěte si více
Zobrazení: 637
Vyšší příjem antioxidantů a nižší riziko rakoviny děložního čípku
02.04.2010

Vyšší příjem antioxidantů a nižší riziko rakoviny děložního čípku

Nová studie publikována v časopise Nutrition and Cancer uvedla vztah mezi příjmem beta karotenu, a vitaminů A, C a E a nižším rizikem rakoviny děložního čípku u žen.

Přečtěte si více
Zobrazení: 217