Potraviny bohaté vitaminem C mohou posilovat zdraví tepen

Potraviny bohaté vitaminem C mohou posilovat zdraví tepen

Publikováno: 25.03.2009

Zobrazení: 0

Nová studie z Norska potrvdila, že zvýšený přísun potravin bohatých na vitamin C může snižovat riziko kornatění cév a tím chránit proti onemocnění srdce.

V časopise Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases bylo uvedeno, že výzkumníci z Ulleval Univerzity v Norsku podali zprávu, že zvýšený přísun vitaminu C a ovoce byl spojen s menší progresí ztlušťování karotidy.

„Zdá se, že zvýšený přísun vitaminu C a ovoce přispívá k menší progresi ztlušťování stěn krčních tepen“, uvedla autorka Ingrid Ellingsen.

Vitamin CTato  studie se zaměřila na účastníky intervenční studie Strava a omega 3 mastné kyseliny ve vztahu k ateroskleróze  (DOIT), která dříve nepotvrdila vliv omega 3 mastných kyselin na tloušťku tepenných stěn. Studie se zúčastnilo 563 mužů průměrného věku 70 let, kteří byli náhodně rozděleni do skupiny dietní intervence, do skupiny dostávající omega 3 mastné kyseliny (MK), do skupiny s dietní intervencí a omega 3 MK nebo do skupiny nedostávající nic po dobu 3 let.

U účastníku skupiny s potravní intervencí byla zjištěna menší progrese ve ztlušťování tepenné stěny karotidy  než u kontrolní skupiny a výzkumníci oznámili, že u této skupiny byl vyšší přísun vitaminu C jako součást dietní intervence, jelikož přijímali ovoce, zeleninu a bobuloviny.

„Tato studie  ukázala, že dietní změny mohou být vhodné dokonce u mužů vyššího věku“, uvedli výzkumníci.

Zdroj:
Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases; Volume 19, Issue 1, Pages 8-14
"Vitamin C consumption is associated with less progression in carotid intima media thickness in elderly men: A 3-year intervention study"

Authors: I. Ellingsen, I. Seljeflot, H. Arnesen, S. Tonstad


 

Bylo vědecky dokázáno, že Omega-3 mastné kyseliny snižují tuhost stěn tepen
15.07.2011

Bylo vědecky dokázáno, že Omega-3 mastné kyseliny snižují tuhost stěn tepen

Přehled vědecké literatury ukazuje, že omega-3 mastné kyseliny dokáží snížit tuhost tepen.

Přečtěte si více
Zobrazení: 0
Nízká hladina vitaminu C a A může podpořit riziko astmatu
10.11.2009

Nízká hladina vitaminu C a A může podpořit riziko astmatu

Nízká hladina vitaminu C v krvi a nižší příjem potravin bohatých na vitamin C byly spojeny s 12ti % zvýšením rizika astmatu.

Přečtěte si více
Zobrazení: 0
Vitamin C příznivě ovlivňuje hodnoty tlaku krve
06.08.2012

Vitamin C příznivě ovlivňuje hodnoty tlaku krve

Nová meta-analýza ukázala, že krátkodobá suplementace vitaminem C může snižovat krevní tlak, s ještě větším přínosem pro osoby s vysokým krevním tlakem.

Přečtěte si více
Zobrazení: 0