Vitamin B1 může zlepšit zdraví ledvin diabetiků

Vitamin B1 může zlepšit zdraví ledvin diabetiků

Publikováno: 12.12.2008

Zobrazení: 159

Podle výsledků nové studie z Anglie a Pákistánu může podávání vysokých dávek vitaminu B1 chránit ledviny před poškozením, jímž je ohrožena třetina diabetiků.

Denní podávání 300 miligramů thiaminu (vitaminu B1) po dobu tří měsíců vedlo ke snížení vylučování albuminu u diabetiků druhého typu o 41 % oproti hodnotám na začátku studie. Výsledky studie také prokázaly, že 35 % pacientů s mikroalbuminurií došlo po léčbě thiaminem k návratu k normálním hodnotám.

Mikroalbuminurie je stav, při němž velmi malé množství albuminu (nejhojnější bílkoviny v lidském krevním séru) prochází ledvinami do moči. Tento stav je jedním z prvních příznaků rozvíjejícího se poškození ledvin u diabetiků.

„V této pilotní studii podávání vysokých dávek thiaminu vedlo ke snížení vylučování albuminu močí u pacientů s diabetem druhého typu s mikroalbuminurií“, napsali vědci v časopise Diabetologia. „Podávání vysokých dávek thiaminu může přinést zlepšení léčby v počátečních stádiích diabetické nefropatie.“

„Tato studie znovu potvrdila důležitost vitaminu B1 a my o tom musíme zvýšit povědomí veřejnosti,“ řekla doktorka Naila Rabbani z university ve Warvicku, hlavní autorka studie.

Další přínos thiaminu

Titéž vědci z Warvicku již loni oznámili, že doplňky s thiaminem mohou zlepšit zdraví cév u diabetiků. Jak bylo také publikováno v časopise Diabetologia, hlavní autor Paut Thornalley se spolupracovníky zjistili, že u diabetiků jak prvního, tak druhého typu je snížena koncentrace thiaminu v krvi o 75 % oproti normálu. Tento výzkum, financovaný Britskou charitou pro diabetes, zdůraznil schopnost doplňků s thiaminem snižovat riziko mikrovaskulárních (cévních) komplikací u diabetiků.

Zdroj:

Diabetologia
Publikováno online, doi: 10.1007/s00125-008-1224-4

“High-dose thiamine therapy for patients with type 2 diabetes and microalbuminuria: a randomised, double-blind placebo-controlled pilot study”. Authors: N. Rabbani, S.S. Alam, S. Riaz, J.R. Larkin, M.W. Akhtar, T. Shafi, P.J. Thornalley

Vitaminy skupiny B mohou předcházet slepotě žen
03.04.2009

Vitaminy skupiny B mohou předcházet slepotě žen

Nová studie potvrdila, že kombinace kyseliny listové, vitaminů B6 a B12 může snižovat riziko věkem podmíněné makulární degenerace u žen o 34 %.

Přečtěte si více
Zobrazení: 43
Vitaminy skupiny B mohou poskytnout úlevu od migrény
13.05.2009

Vitaminy skupiny B mohou poskytnout úlevu od migrény

Suplementace* vitaminy B6 a B12 a kyselinou listovou může snížit frekvenci, vážnost migrény a invaliditu způsobenou výskytem migrény.

Přečtěte si více
Zobrazení: 405
Nízká hladina vitaminu B6 může zvýšit riziko Parkinsonovy choroby
16.04.2010

Nízká hladina vitaminu B6 může zvýšit riziko Parkinsonovy choroby

Nedostatečná hladina vitaminu B6 může zvýšit riziko Parkinsonovy choroby asi o 50 %, uvádí nové studie z Japonska.

Přečtěte si více
Zobrazení: 198