Multivitaminy a minerály pomáhají mozkové činnosti dětí

Multivitaminy a minerály pomáhají mozkové činnosti dětí

Publikováno: 11.11.2008

Zobrazení: 194

Denní podávání multivitaminů a minerálních látek může zlepšovat mozkové funkce dětí. To napovídají výsledky nové studie, provedené britskými a australskými vědci. Bylo zjištěno, že dvanáct týdnů podávání vitaminů a minerálů dětem zvýšilo podle výsledků publikovaných v British Journal of Nutrition jejich skóre pozornosti.

Do randomizované, dvojitě zaslepené, placebem kontrolované studie bylo zařazeno 81 dětí (průměrný věk 11 let). Účastníci byli náhodným výběrem zařazeni na dvanáct týdnů buď do skupiny užívající multivitaminový přípravek s minerály nebo do skupiny kontrolní, užívající placebo. Poznávací schopnosti byly měřeny pomocí baterie laboratorních psychologických testů. Měření bylo provedeno před zahájením studie, po jedné a třech hodinách po požití první dávky a po uplynutí 12 týdnů.

Autoři studie uvádějí, že děti ze skupiny „vitamin/minerál“ byly mnohem přesnější ve dvou testech pozornosti. Překvapivě byly první náznaky zlepšení zaznamenány již první den, tři hodiny po podání první dávky. Na druhou stranu nebyly pozorovány účinky na náladu dětí, doplňují.

„Kombinace vitaminů, minerálů a aminokyselin, obsažených v přípravku, podávaném v této studii nedovoluje, aby zjištěné výsledky byly přiřazeny účinku kterékoli složky samostatně“, napsali vědci. „Následující práce v této oblasti by měly prozkoumat jednotlivé složky mnohem podrobněji, možná se zaměřením na pozornost a zahrnující jak akutní, tak dlouhodobé vyhodnocení“, dodávají.

Zdroj: British Journal of Nutrition
November 2008, Volume 100, Pages 1086-1096, doi:10.1017/S0007114508959213
“Cognitive and mood effects in healthy children during 12 weeks' supplementation with multi-vitamin/minerals”
Authors: C.F. Haskell, A.B. Scholey, P.A. Jackson, J.M. Elliott, M.A. Defeyter, J. Greer, B.C. Robertson, T. Buchanan, B. Tiplady, D.O. Kennedy

Jsou doplňky stravy pro děti vhodné?
29.09.2015

Jsou doplňky stravy pro děti vhodné?

Nejste si jistí, zda jsou doplňky stravy pro vaše děti vhodné? Přečtěte si důvody, proč je vhodné jimi doplnit vyváženou a kvalitní stravu. Postarejte se o zdraví vašich dětí.

Přečtěte si více
Zobrazení: 481
Jsou vaše děti unavené? Za vším hledejte vitaminy!
03.02.2016

Jsou vaše děti unavené? Za vším hledejte vitaminy!

Dostatek vitaminů přijatých ve stravě je alfou a omegou zdravého vývoje všech dětí. Co ale dělat s vybíravým potomkem, který odmítá jíst zeleninu, ovoce nebo mléčné výrobky?

Přečtěte si více
Zobrazení: 541
Vitamin D může Vaše děti uchránit od depresí
30.01.2012

Vitamin D může Vaše děti uchránit od depresí

Vědci tvrdí, že děti s nízkou hladinou vitaminu D častěji trpí depresemi. Ty děti, které mají vyšší hladiny tohoto “slunečního vitaminu”, mají o 10% nižší riziko, že se u nich vyvinou nějaké psychické zdravotní problémy. Tato zjištění pocházejí ze studie, která byla provedena na univerzitě v Bristolu.

Přečtěte si více
Zobrazení: 161