Omega-3 zlepšuje pravděpodobnost přežití u pacientů s postižením srdce: studie

Omega-3 zlepšuje pravděpodobnost přežití u pacientů s postižením srdce: studie

Publikováno: 10.09.2008

Zobrazení: 0

Denní příjem nenasycených mastných kyselin omega-3 může u pacientů se selháváním srdce snížit úmrtnost a nutnost hospitalizace z kardiovaskulárních důvodů, říkají výsledky nové studie.

Ve srovnání se skupinou užívající placebo bylo pozorováno snížení úmrtnosti o devět procent a nutnost hospitalizace z kardiovaskulárních příčin o osm procent u pacientů se selháváním srdce přijímajících omega-3 mastné kyseliny.

Italští výzkumníci zařadili do studie GISSI (Gruppo Italiano per lo Studio della Sopravvivenza nell’Infarto miocardico) pacienty se srdečním selháváním z celé Itálie. Výsledky byly zveřejněny online ještě před jejich publikováním v časopise The Lancet.

„Prokázali jsme, že omega-3 nenasycené mastné kyseliny jsou účinné a bezpečné v široké populaci pacientů se selháváním srdce různého původu, kterým je poskytována standardní léčebná péče v italských nemocnicích a lékařských ambulancích“, napsali výzkumníci vedení profesory Luigi Tavazzim a Gianni Tognonim z GISSI-HF koordinačního centra ve florentském výzkumném centru ANMCO a Institutu Mario Negriho v Miláně.

„Vzhledem k tomu, že jsme vyzvali k účasti na této studii všechna italská kardiologická centra, a většina z nich se zapojila, výsledky naznačují to, k čemu patrně dochází v reálném životě během několikaletého současného podávání několika různých léků.“

O omega-3 mastných kyselinách se ví, že mají široké spektrum příznivých účinků na zdraví, zahrnujíc v to snížení rizika kardiovaskulárních nemocí a některých typů rakoviny, příznivý vliv na vývoj plodu během těhotenství, zdraví kloubů a zlepšení celkového stavu a nálady.

Zatímco několik epidemiologických i experimentálních studií popisovalo příznivý vliv omega-3 mastných kyselin na kardiovaskulární choroby, výzkumníci zjistili, že nebyla provedena žádná rozsáhlejší studie, která by se zabývala účinností omega-3 mastných kyselin při selhávání srdce.

Popis studie

Se záměrem vyplnit tuto mezeru, zařadili italští výzkumníci do studie 6 975 pacientů s chronickým srdečním selháváním a pomocí náhodného výběru rozdělili pacienty na ty, kteří dostávali denní dávku omega-3 mastných kyselin ( 850 – 882 mg kyseliny eikozapentaenové = EPA a kyseliny dokozahaexenové = DHA v podobě etylesterů v poměru 1:1,2) nebo placebo po dobu 3,9 roku.

Na konci této randomizované, dvojitě zaslepené, placebem kontrolované studie bylo zaznamenáno 955 úmrtí z nejrůznějších příčin ve skupině užívající omega-3, kdežto 1 014 úmrtí ve skupině s placebem. Tento výsledek se rovná devítiprocentnímu relativnímu snížení rizika ve skupině omega-3.

Navíc, ve skupině omega-3 (1 981, tedy 57 %) bylo hospitalizováno z kardiovaskulárních důvodů méně pacientů než ve skupině užívající placebo (2 053, neboli 59 %). To se rovná relativnímu snížení o 8 % ve skupině užívající omega-3 mastné kyseliny, řekli výzkumníci.

„Naše studie prokázala, že dlouhodobé podávání 1 gramu omega-3 nenasycených mastných kyselin bylo účinné ve snižování jak úmrtnosti z nejrůznějších příčin, tak nutnosti hospitalizace z kardiovaskulárních důvodů“, uzavírají výzkumníci.

V průvodním komentáři řekl dr. Gregg Fonarow z Ahmanson-UCLA Cardiomyopathy Center v Los Angeles: „Ačkoli zlepšení klinických hodnot byla jen mírná, doplňovala výsledky jiných léčebných postupů, které jsou standardem v péči o pacienty se selháváním srdce. Tato léčba byla bezpečná a dobře snášená.“

„Zatímco přetrvávají otazníky kolem mechanismu účinku, optimálního dávkování a formy, podávání omega-3 mastných kyselin může doplnit možnosti vědecky podložené léčby pro prodloužení života pacientů se selháváním srdce.“ 

Zdroj:
The Lancet
Publikovaný online před vytištěním 31. srpna 2008

(doi:10.1016/S0140-6736(08)61239-8)
“Effect of n-3 polyunsaturated fatty acids in patients with chronic heart failure (the GISSI-HF trial): a randomised, double-blind, placebo-controlled trial”
Authors: GISSI-HF investigator

Komentář:
The Lancet
Publikovaný online před vytištěním 31. srpna 2008

(doi: 10.1016/S0140-6736(08)61241-6)
“Statins and n-3 fatty acid supplementation in heart failure”
Author: G.C. Fonarow

 

Kyselina listová podporuje zdraví srdce dětí
18.05.2009

Kyselina listová podporuje zdraví srdce dětí

Zvýšený příjem kyseliny listové povinnou fortifikací obilných výrobků snižuje defekty neurální trubice a může také snižovat riziko vážných vrozených srdečních defektů.

Přečtěte si více
Zobrazení: 0
Metaanalýza potvrzuje příznivé účinky vitaminu C na srdce
22.08.2008

Metaanalýza potvrzuje příznivé účinky vitaminu C na srdce

Každodenní příjem vitaminu C může snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu LDL až o pět procent a následně tak snižovat rizikový faktor pro rozvoj srdečně cévního onemocnění, říkají výsledky nové metaanalýzy.

Přečtěte si více
Zobrazení: 0
Omega 3 mastné kyseliny mohou zlepšovat krevní tlak u pacientů s onemocněním ledvin
22.10.2009

Omega 3 mastné kyseliny mohou zlepšovat krevní tlak u pacientů s onemocněním ledvin

Kombinace omega 3 mastných kyselin s koenzymem Q10 může snižovat krevní tlak a srdeční frekvenci u pacientů s onemocněním ledvin.

Přečtěte si více
Zobrazení: 0