Investice do výroby se vyplácí

Investice do výroby se vyplácí

Publikováno: 26.06.2008

Zobrazení: 19

Rozšíření výrobní technologie zařadilo WALMARK mezi přední farmaceutické výrobce v ČR.

Nejvýznamnější  investicí směřující do výroby bylo v uplynulých měsících pro WALMARK rozšíření výroby tablet o provoz vlhké granulace a fluidního sušení. Ve WALMARKu, tak budou schopni zvládnout zcela nové technologické postupy, které jim umožní  rozšířit výrobu o  nové produkty, zejména  léky (např. Septofort, Amilorid a Propafenon).  

Tato investice ve výši 40 mil. korun přímo souvisí s rozšířením výroby léků u tohoto předního producenta doplňků stravy. Výkonný ředitel WALMARKu Petr Turoň k tomu uvedl: „Rozšíření portfolia léků, patří k jednomu z našich strategických cílů. Budeme nyní schopni vyrábět granuláty vlastní, doposud jsme je museli nakupovat od externích dodavatelů, a mít tak plnou kontrolu nad kvalitou jednak léků, ale i doplňků stravy, které budeme na tomto zařízení rovněž vyrábět. Toto rozšíření výrobní technologie nás řadí mezi přední farmaceutické výrobce v ČR zejména svou vysokou inovativností a také kapacitou, kdy budeme schopni, oproti minulosti, zpracovat dvojnásobně velké výrobní šarže.“

Zkušební provoz byl na zařízení fluidní granulace zahájen již v polovině ledna 2008. Zásadní  pro rutinní výrobu byl však audit SÚKLu (Státní ústav pro kontrolu léčiv). Jeho předmětem byla kontrola připravenosti vyrábět na tomto novém zařízení léčiva. „Kladný závěr auditu nám to tedy legislativně umožnil a počítáme s tím, že po přechodné fázi zde, nejpozději letos na podzim, spustíme plný provoz.“, dodal Turoň.

Výrobní závod WALMARKu má certifikovaný systém  GMP (správná výrobní praxe), který je nezbytný pro výrobu léků. Ve stejném  závodě a na stejných zařízeních  jako v případě léků se ve WALMARKu vyrábějí i doplňky stravy. V závodě pracuje aktuálně 255 lidí. Nová technologie přinesla rozšíření o 10 pracovních míst. Výrobní závod WALMARKu ročně opustí 800 milionů kusů tablet a tobolek. Pouze necelých 30% je určeno pro domácí trh a více než 70% Walmark vyváží do zahraničí. Kromě zemí v nichž má Walmark své vlastní dceřiné společnosti (Slovenko,Polsko, Maďarsko, Bulharsko, Rumunsko, Ukrajina, Litva, Lotyško a Francie), znají jeho produkty v dalších více než 20 zemích světa. Nově se WALMARKu daří obchodovat i v severní Americe, konkrétně v Kanadě.

Společnost WALMARK byla založena v roce 1990. V roce 2001 byla firma transformována ze spol. s r.o. na akciovou společnost, která má aktuálně 8 akcionářů, tuzemských fyzických osob. V současnosti má jeden z nejmodernějších farmaceutických závodů v ČR. Je největším výrobcem doplňků stravy ve střední a východní Evropě.  Má dceřiné společnosti v 9 evropských zemích (Slovensko, Polsko, Maďarsko, Rumunsko,  Ukrajina, Litva, Lotyšsko a Francie) a své produkty vyváží do dalších 2 desítek zemí světa. V celé skupině podniků zaměstnává téměř 1000 lidí, z toho 430 v ČR.

V případě zájmu o další informace, prosím, kontaktujte:

Mgr. Kateřina Ondřejková
tisková mluvčí

tel.: +420724616501
e-mail: katerina.ondrejkova@walmark.cz

Walmark,a.s.
Oldřichovice 44
739 61 Třinec