Betakaroten je účinný jako ochrana před slunečním zářením: výsledky metaanalýzy

Betakaroten je účinný jako ochrana před slunečním zářením: výsledky metaanalýzy

Publikováno: 03.07.2008

Zobrazení: 418

Podávání tobolek s obsahem může chránit pleť při nadměrném slunění, a čím delší je období podávání, tím vyšší je ochrana, říkají výsledky nové metaanalýzy.

Podle metaanalýzy sedmi studií, uveřejněné v časopise Photochemistry and Photobiology bylo k dosažení ochranného účinku zapotřebí deseti týdnů podávání doplňku stravy s obsahem betakarotenu.

„Tato metaanalýza naznačuje, že podávání betakarotenu u lidí je účinné při poskytování ochrany proti reakcím pleti po nadměrném slunění, napsali Wolfgang Kopcke z Univerzitní nemocnice v Munsteru a Jean Krutmann z University Heinricha Heineho v Dusseldorfu.

„Tato pozorování zdůrazňují, že systémová fotoprotekce betakarotenem je naprosto odlišná od té, které je dosaženo místně aplikovanými ochrannými prostředky“, dodávají.

Kopcke a Krutmann hledali v literatuře studie s podáváním betakarotenu za účelem ochrany člověka proti slunečnímu záření. Takových studií bylo celkem sedm.

Metaanalýzou bylo prokázáno, že karotenoidy mohou poskytnou ochranu proti důsledkům nadměrného slunění a že k dosažení tohoto efektu je potřeba je užívat nejméně deset týdnů.

Beta karoten jako ochrana proti slunečnímu zářeníNavíc, s každým dalším měsícem podávání betakarotenu stupeň ochrany vzrostl, dodávají Kopcke a Krutmann.

„Tato pozorování zdůrazňují, že systémová fotoprotekce f se liší od té, které je dosaženo lokálně aplikovanými prostředky pro ochranu při opalování“, napsali. „Zatímco správné použití ochranných přípravků poskytuje ochranu proti rozvoji reakce na slunění během minut po aplikaci, betakaroténem navozená fotoprotekce se vytváří jen pomalu během několika týdnů podávání“.

Zodpovědně zdůrazňují, že karotenoidy nenahrazují topické přípravky s ochranným faktorem, zejména při nadměrném vystavování těla slunečnímu záření, ale mohou působit jako jejich doplněk. Ochranný faktor (SPF) betakaroténu se v nejlepším případě pohybuje kolem 4, řekli.

„Topická aplikace ochranných přípravků a systémová fotoprotekce betakarotenem si nejsou navzájem si konkurující strategie, které by se měly snažit nahradit jedna druhou, ale naopak se navzájem doplňují a měly by se kombinovat“, napsali Kopcke s Krutmannem.

„Z tohoto pohledu používání betakarotenu může poskytnout základní, celodenní ochranu proti slunečnímu záření pro celý povrch těla, zatímco topickou aplikaci ochranných přípravků je možno použít jako doplnění, zejména v případě, že člověk předpokládá zvýšené vystavení určitých partií pleti UV záření“.

Mechanismus

Výzkumníci říkají, že přesný mechanismus účinku betakarotenů při ochraně proti slunečnímu záření není zatím znám, i když se nabízí lákavá domněnka, že za tím může být jejich antioxidační aktivita. Při expozici UV záření, zejména UV-B paprskům, se v kůži vytvářejí volné kyslíkové radikály, které mohou vést k oxidativnímu stresu, známému jako „urychlovač procesu stárnutí pleti“. Betakaroten dokáže tyto volné kyslíkové radikály zneškodnit a tím poskytnout pleti ochranu.

Beta karoten jako ochrana proti slunečnímu zářeníKopcke a Krutmann ale naopak předpokládají jiný mechanismus: betakaroten může zasahovat do rozdílných signálních drah, vycházejících z DNA po jejím zasažení UV-B paprsky.

„Účinnost betakarotenu při předcházení poškození z nadměrného slunění tak může být alternativně vysvětlena jeho schopností zasáhnou do jedné nebo několika těchto signálních drah“, uzavírají.

Zdroj:
Photochemistry and Photobiology
Volume 84, Issue 2, Page 284-288, doi: 10.1111/j.1751-1097.2007.00253.x
"Protection from Sunburn with beta-carotene - A meta-analysis"
Authors: W. Kopcke and J. Krutmann

Karotenoidy a jejich vztah k rakovině prsu
12.02.2010

Karotenoidy a jejich vztah k rakovině prsu

Zvýšený příjem alfa- a beta-karotenu může snížit riziko rakoviny prsu u žen kuřaček, naznačuje nové studie ze Švédska.

Přečtěte si více
Zobrazení: 35
Konečně slunce a teplo! Znáte pravidla zdravého pobytu na slunci?
04.07.2023

Konečně slunce a teplo! Znáte pravidla zdravého pobytu na slunci?

Také jste se nemohli dočkat sluníčka a teplého počasí? Ani se sluncem bychom to ale neměli přehánět, protože sluneční paprsky umí lidskému zdraví i škodit. Poradíme vám, jaká pravidla se vyplatí během horkých letních dní dodržovat.

Přečtěte si více
Zobrazení: 539
Vitamin D ve spojitosti s vápníkem může u žen snížit riziko rakoviny kůže: Standfordská studie
01.07.2011

Vitamin D ve spojitosti s vápníkem může u žen snížit riziko rakoviny kůže: Standfordská studie

Ženy, které si doplňují stravu vitaminem D a vápníkem, tím mohou  snížit riziko, že onemocní rakovinou kůže.

Přečtěte si více
Zobrazení: 85