Příjem omega-3 matkami má vztah ke koordinaci dětí

Příjem omega-3 matkami má vztah ke koordinaci dětí

Publikováno: 26.06.2008

Zobrazení: 71

Zvýšený příjem omega-3 DHA během těhotenství může zlepšovat motorické funkce novorozenců v dalším životě, naznačují výsledky nové kanadské studie.

Ve studii publikované v Journal of Pediatrics, která spočívala ve sledování 109 Inuitských nemluvňat v Arktickém Quebecku, prokázali výzkumníci přímý vztah mezi hladinou DHA matky, v pupečníku a následně v novorozenci.

Zvýšené hladiny byly ve vztahu k zlepšenému vývoji zraku, poznávacích a pohybových schopností novorozenců, oznámili výzkumníci z Wayne State University School of Medicine, Detroit and Laval University.

„Tato studie, která jako první sledovala účinky přirozených rozdílů v prenatálním příjmů DHA na rozvoj poznávacích a pohybových schopností novorozenců doplňuje výsledky předchozích studií, kdy byla DHA podávána jako doplněk stravy, o prospěšnosti zvýšeného příjmu DHA nastávajícími matkami“, napsal hlavní autor studie Joseph Jacobson.

Kromě potvrzení výsledků dalších studií, prokazujících, že dieta bohatá na DHA omega-3 mastné kyseliny během těhotenství a kojení má vliv na zdravý průběh těhotenství a současně i rozvoj vizuálních a mentálních schopností nemluvňat, tato studie přispěla i k pochopení mechanismu, jakým omega-3 hrají významnou roli při nitroděložním vývoji plodu.

Také matky, pokud konzumují dostatek mastných kyselin, jsou méně ohroženy poporodní depresí nebo změnami nálady a po porodu se rychleji zotavují.

Podrobnosti studie

Výzkumníci měřili hladinu DHA v pupečníkové šňůře novorozenců. „Koncentrace DHA v půpečníku je dobrým indikátorem nitroděložní expozice omega-3 mastnými kyselinami v průběhu posledního trimestru těhotenství, což je rozhodující období pro rozvoj sítnicových fotoreceptorů a neuronů“, vysvětluje hlavní zkoušející Eric Dewailly.

Výsledky testů provedených ve věku šest a jedenáct měsíců prokázaly, že hladina DHA v pupečníku byla úzce spjata s ostrostí vidění a rozvojem poznávacích a pohybových schopností.

Na druhou stranu nebyl prokázán vztah mezi hladinou DHA v mateřském mléku a s rozvojem zraku, poznávacích a pohybových schopností.

„Tyto výsledky zdůrazňují zásadní důležitost podávání omega-3 mastných kyselin pro rozvoj dětí v prenatálním období“, sdělila spoluautorka studie Gina Muckle.

Výzkumný tým tak dal najevo, že by těhotné ženy měly přijímat dostatečné množství omega-3 mastných kyselin.

„Nedá se očekávat, že by dieta bohatá na omega-3 v průběhu těhotenství vyřešila vše, ale naše výsledky prokazují, že taková dieta má pozitivní vliv na vývoj senzorických, kognitivních a motorických funkcí dítěte. Přínos konzumace ryb s nízkou hladinou znečišťujících látek a vysokým obsahem omega-3, jako je pstruh, losos a sardinka převyšuje možná rizika, plynoucí ze znečištění dokonce i v průběhu těhotenství“, shrnuli výzkumníci své výsledky.

Zdroj: The Journal of Pediatrics
March 2008, Volume 152, Issue 3, Pages 356-364.e1
"Beneficial Effects of a Polyunsaturated Fatty Acid on Infant Development: Evidence from the Inuit of Arctic Quebec"
Authoři: J.L. Jacobson, S.W. Jacobson, G. Muckle, M. Kaplan-Estrin, P. Ayotte, E. Dewailly

Omega 3 mastné kyseliny a riziko rakoviny prsu
25.11.2009

Omega 3 mastné kyseliny a riziko rakoviny prsu

Dle studie publikované v BMC Cancer konzumace ryb bohatých na omega 3 mastné kyseliny snižuje riziko rakoviny prsu u premenopauzálních tak postmenopauzálních žen.

Přečtěte si více
Zobrazení: 142
Omega 3 mastné kyseliny mohou podporovat zdraví srdce u diabetiků
29.06.2009

Omega 3 mastné kyseliny mohou podporovat zdraví srdce u diabetiků

Každodenní suplementace* omega 3 mastnými kyselinami může snižovat hladiny látek v krvi spojovaných s onemocněním srdce.

Přečtěte si více
Zobrazení: 89