Walmark rozšíří výrobu a prodej léků

Walmark rozšíří výrobu a prodej léků

Publikováno: 07.05.2008

Zobrazení: 60

Walmark odkoupil část portfolia americké farmaceutické společnosti Bristol-Myers Squibb.

Po náročných jednáních doprovázených přísným posuzováním kvality výroby (GMP – správná výrobní praxe) a distribuce (GDP – správná distribuční praxe) podepsal třinecký WALMARK smlouvu s americkou farmaceutickou společností Bristol-Myers Squibb. Předmětem smlouvy je převzetí části portfolia léků, které bude Walmark oprávněn vyrábět a prodávat nejen v ČR, ale i na Slovensku, v Maďarsku a v Polsku, kde má rovněž své pobočky. Obě strany se dohodly nezveřejňovat cenu této transakce.

Stát se časově neomezenými vlastníky těchto humáních léčiv a ochranných známek se ucházelo více významných mezinárodních farmaceutických firem. Výkonný ředitel WALMARKU Petr Turoň k tomu uvedl: „Museli jsme splnit náročná kritéria související nejen s kvalitou výroby, ale i s distribucí, abychom toto výběrové řízení vyhráli.  Momentálně jsme ve fázi, kdy musíme převést vlastnictví odkoupených léků u státních regulačních orgánů v ČR, SR, Polsku a Maďarsku.  Převodu jejich výroby do WALMARKU předcházel i audit našeho výrobního závodu v Třinci SÚKLem (Státní ústav pro kontrolu léčiv). Vzhledem k náročnosti kontrolního a registračního procesu, který je pro výrobu léků běžný, předpokládáme, že celý proces bude trvat zhruba 6 měsíců.“

Společnost Walmark rozšíří počet léků prodávaných pod značkou WALMARK o dalších 5 preparátů. Jedná se o 2 preskripční léky  Amilorid (antihypertenzivum – k snížení vysokého krevního tlaku)  a Propafenon (antiarytmikum -  lék pro kardiologické potíže) a 3 léky volně prodejné - šumivé Kalcium, šumivé Magnesium a Septofort (proti bolesti v krku), který budeme kromě ČR a SR prodávat nově  i v Maďarsku.

Rozšíření výroby léků doprovází ve WALMARKu i rozšíření výrobního závodu o provoz fluidní granulace a spuštění systému DMS (Document Management System), který umožňuje zpracování a údržbu předpisové dokumentace a registrační dokumentace léčiv v elektronické podobě. Investice do tohoto informačního systému je o řád nižší než investice do provozu fluidní granulace, do níž Walmark investoval 40 milionů Kč. „Dosud jsme k výrobě tablet užívali výhradně tzv. přímou kompresi. Přínosem nové technologie je možnost výroby technologicky náročnějších tablet, říká Turoň a dodává: „Nové výrobní prostory byly nedávno zkolaudovány a počítáme s tím, že rozšíření výroby bude doprovázeno i vytvořením 10 nových pracovních míst.“

Převzetí výroby a prodeje pěti produktů od Bristol-Myers Squibb souvisí s plněním nových strategických cílů WALMARKU. WALMARK v nich deklaruje, že se chystá  rozšířit své portfolio léků  (Rx i OTC) tak,  aby  jejich podíl na tržbách společnosti realizovaných v zemích visegrádské čtyřky a Rumunska dosáhl alespoň 10 %. Současně se chce do roku 2012 stát jedním ze tří největších producentů doplňků stravy v  Evropě a do roku 2017 získat na tomto trhu pozici lídra.

Razantněji chce WALMARK vstoupit i na trh sportovní výživy a stát se do roku 2012 jedničkou v tomto segmentu ve střední Evropě. Tyto strategické cíle formulovalo vedení společnosti po té, co v létě 2007 WALMARK oznámil splnění svého strategického cíle z roku 2001 a stal se lídrem trhu s doplňky stravy v regionu střední a východní Evropy.

Společnost WALMARK byla založena v roce 1990. V roce 2001 byla firma transformována ze spol. s r.o. na akciovou společnost, která má aktuálně 8 akcionářů, tuzemských fyzických osob. V současnosti má jeden z nejmodernějších farmaceutických závodů v ČR. Je největším výrobcem doplňků stravy ve střední a východní Evropě.  Má dceřiné společnosti v 9 evropských zemích (Slovensko, Polsko, Maďarsko, Rumunsko,  Ukrajina, Litva, Lotyšsko a Francie) a své produkty vyváží do dalších více než 2 desítek zemí světa.

V případě zájmu o další informace, prosím, kontaktujte:

Mgr. Kateřina Ondřejková
tisková mluvčí

tel.: +420724616501
e-mail: katerina.ondrejkova@walmark.cz

Walmark,a.s.
Oldřichovice 44
739 61 Třinec