Walmark má novou vývojovou laboratoř

Walmark má novou vývojovou laboratoř

Publikováno: 15.06.2007

Zobrazení: 43

(15.6.2007 Třinec) V uplynulých dnech zahájila ve Walmarku provoz nová vývojová laboratoř, která se specializuje na pevné lékové formy (tablety).

Investice do stavební části laboratoře činily 7 milionů korun a do jejího přístrojového vybavení dosud Walmark investoval více než 10 milionů korun. V tomto hospodářském roce, který ve Walmarku začal 1.června, se počítá s dalším rozšířením technického vybavení laboratoře ve výši téměř 15 milionů korun.

Generální ředitel Tomáš Macura řekl: „Nová vývojová laboratoř odpovídá normám GMP a její vybavení v principu kopíruje technologické vybavení samotného výrobního závodu – samozřejmě s nižší kapacitou odpovídající velikosti vývojových a pilotních šarží – což výrazně zjednodušuje transfer novinek z vývoje do rutinní výroby.“

Na otázku, co vedlo vedení společnosti takovouto laboratoř zřídit, Macura odpověděl: „Jedním z důležitých faktorů vedoucího postavení Walmarku v segmentu doplňků stravy je průběžná inovace sortimentu a uvádění zajímavých novinek na trh. Doposud jsme k vývoji našich produktů využívali naše laboratoře sloužící k průběžné výrobní kontrole anebo externí vývojová pracoviště. V posledních letech uvádíme ročně na trh tolik nových preparátů a jejich různých mutací, že se nám vyplatí mít vývojovou laboratoř vlastní.“

Podle Macury pomůže nová vývojová laboratoř zkrátit a zefektivnit proces vývoje novinek a bude sloužit i při testování alternativních dodavatelů surovin u stávajících výrobků. „Od investice do nové vývojové laboratoře očekáváme posílení naší strategické konkurenční výhody na trhu, protože zdaleka ne všichni naši konkurenti disponují vlastním vývojovým a výrobním zázemím,“ pokračoval Macura.

Zahájení provozu nové vývojové laboratoře ve Walmarku souvisí také s projektem, který společnost řeší ve spolupráci s Chemickým ústavem Lékařské Fakulty UP Olomouc a Mikrobiologickým ústavem Akademie věd Praha. Tyto instituce se spojily ke spolupráci na výzkumném projektu „Rostlinná chemoprotektiva — nové doplňky stravy pro zdraví a prevenci před chronickými nemocemi“, který je realizován v rámci státem podporovaného programu TANDEM. Jedná se o formu podpory českého výzkumu a vývoje, vyhlášeném Ministerstvem průmyslu a obchodu v roce 2005. „Naše společnost se účastnila této veřejné soutěže, v níž uspěla a získala dotaci z prostředků Ministerstva průmyslu a obchodu pro vědu a výzkum,“ řekl vedoucí výzkumu a vývoje Walmarku Richard Reichenbach a pokračoval dále: „Cíle projektu jsou na jedné straně výzkumné, tedy výzkum a charakteristika některých přírodních látek, a na druhé straně komerční. Předpokládáme totiž, že získané poznatky, které již v této fázi vypadají velmi slibně, využijeme při vývoji našich nových produktů. Celý projekt je dobrým příkladem spolupráce komerčního subjektu s vědeckými, resp. akademickými pracovišti.“

Kromě vývojové laboratoře Walmark disponuje laboratořemi kontroly jakosti, včetně loni akreditované mikrobiologické laboratoře, a také laboratoří průběžné výrobní kontroly. Tyto mají za cíl garantovat prvotřídní kvalitu produktů prodávaných pod značkou Walmark.

Společnost WALMARK byla založena v roce 1990 a její aktivity se postupně rozšířily do více oborů. Již několik let firma deklaruje svou strategickou orientaci na oblast farmacie a po prodeji zemědělské divize v roce 2001 a významné části aktiv nápojářské divize v závěru roku 2004, se nyní již plně koncentruje na trh doplňků stravy a léků. V roce 2001 byla firma transformována ze spol. s r.o. na akciovou společnost, která má aktuálně 9 akcionářů, tuzemských fyzických osob.  

Více o Walmarku naleznete na www.walmark.cz

V případě zájmu o další informace, prosím, kontaktujte:
Mgr. Kateřina Ondřejková
tisková mluvčí
tel.:+420724616501
e-mail: katerina.ondrejkova@walmark.cz

Walmark,a.s.
Oldřichovice 44
739 61 Třinec