Walmark pokračuje ve své zahraniční expanzi

Walmark pokračuje ve své zahraniční expanzi

Publikováno: 15.02.2007

Zobrazení: 15

Největší český výrobce vitamínů a doplňků stravy rozšiřuje svou stávající síť zahraničních poboček o Lotyšsko.

Lotyško se po Litvě stává druhou pobaltskou zemí, kde bude mít Walmark svou vlastní dceřinou společnost. Otevření v pořadí již osmé zahraniční pobočky je důkazem posilování zahraničně obchodních aktivit Walmarku. Nová pobočka bude mít sídlo v hlavním městě Lotyška v Rize a svou obchodní činnost zahájí letos v létě.  

Walmark není na lotyšském trhu žádným nováčkem. Své výrobky zde prodává již osmým rokem, a to prostřednictvím místního obchodního partnera. Vedoucí exportu firmy Walmark Dimitris Anestis říká: „Nová pobočka může navázat na působení exportního oddělení, které dokázalo na lotyšském trhu vybudovat produktům Walmarku velmi dobré renomé a relativně silnou tržní pozici. Mezi naše nejúspěšnější produkty zde patří GinkoPrim, ArthroStop Plus, Vitavision či Urinal“.

Vstup Lotyšska do Evropské unie v květnu 2004 znamenal nový impuls pro rozvoj lotyšské ekonomiky a koupěschopné poptávky. „Přes celkem malý počet obyvatel Lotyšska, který je asi čtvrtinový v porovnání s ČR, je pro nás tento trh velmi zajímavý. V porovnání s jinými východoevropskými státy je zde poměrně vysoká životní úrovně obyvatelstva. Její předpokládané zvyšování spolu s již dnes patrným příklonem ke zdravému životnímu stylu představují velký potenciál pro náš další růst. Založení vlastní obchodní pobočky s možností samostatně řídit obchodní a marketingovou politiku nám pomůže lépe tohoto potenciálu růstu využít a náš stávající obrat na tamním trhu zmnohonásobit“ uvedl generální ředitel Walmarku Tomáš Macura a pokračuje: „Daří se nám v posledních letech otevírat v průměru jednu zahraniční pobočku ročně a rádi bychom v tomto tempu dále pokračovali“.

Novou pobočku Walmarku v Lotyšsku povede František Čekal, který  pro firmu pracuje na pozici ředitele pobočky v Litvě. Do budoucna bude řídit aktivity Walmark v obou pobaltských zemích. Generální ředitel Tomáš Macura k tomu uvedl: „ Pod vedením Františka Čekala se litevská pobočka Walmarku  dokázala  za necelé dva roky svého fungování dostat mezi tři největší hráče na tamním trhu doplňků stravy a podobný výsledek pochopitelně očekáváme i v případě Lotyšska. Sdílení jednoho ředitele přirozeně není jedinou synergií, kterou Walmark hodlá na obou sobě blízkých trzích realizovat“.

Rozvoj zahraničních aktivit Walmarku je klíčový pro dosažení jeho strategického cíle, stát se  největším výrobcem doplňků stravy ve střední a východní Evropě. Walmark v současné době operuje prostřednictvím vlastních poboček v osmi evropských státech (Česko, Slovensko, Polsko, Rumunsko, Maďarsko, Ukrajina, Litva, Bulharsko) a do více než dvaceti dalších zemí exportuje své výrobky prostřednictvím lokálních distributorů. Již dnes přesahují jeho tržby realizované na zahraničních trzích tržby dosažené v tuzemsku. Leaderem trhu s doplňky stravy je firma kromě ČR i na Slovensku, v Rumunsku a Bulharsku, v Polsku, v Litvě a Maďarsku je mezi prvními třemi. 

Společnost WALMARK byla založena v roce 1990 a její aktivity se postupně rozšířily do více oborů. Již několik let firma deklaruje svou strategickou orientaci na oblast farmacie a po prodeji zemědělské divize v roce 2001 a významné části aktiv nápojářské divize v závěru roku 2004, se nyní již plně koncentruje na trh doplňků stravy a léků. V roce  2001 byla firma transformována ze spol. s r.o. na akciovou společnost, která má aktuálně 9 akcionářů, tuzemských fyzických osob.