Walmark a.s. vybuduje v Třinci továrnu na výrobu léků

Walmark a.s. vybuduje v Třinci továrnu na výrobu léků

Publikováno: 10.12.2001

Zobrazení: 67

Továrnu na výrobu volně prodejných léků vybuduje v třineckém areálu divize farmacie a.s. Walmark, výrobce nápojů a největší tuzemský producent potravinových doplňků ...

Továrnu na výrobu volně prodejných léků vybuduje v třineckém areálu divize farmacie a.s. Walmark, výrobce nápojů a největší tuzemský producent potravinových doplňků. Do rozšíření výrobních prostor, které zatím slouží pouze k produkci vitamínů, firma investovala sto milionů korun. Prodej prvních tří léků chce Walmark zahájit koncem roku 2002.

Zatím firma hledá vhodné licence na výrobu léků a počátkem příštího roku chce požádat o jejich registraci. Firma se rozhodla investovat do výroby, protože se do roku 2005 chce stát největším výrobcem a distributorem vitamínových přípravků ve střední Evropě.

Walmark dokončuje rovněž velkou investici na Slovensku u Prievidze, kde v březnu otevře továrnu na výrobu nápojů. Částkou 750 milionů korun jde o zatím největší investici potravinářské divize.

Nejziskovější farmaceutická divize Walmarku očekává podle strategického plánu v roce 2005 tržby nejméně dvě miliardy. Letos by divize měla zvýšit tržby na 900 milionů z loňských 680 milionů korun.

A.s. Walmark nedávno prodal divizi zemědělských produktů a zaměřuje se pouze na farmacii a potravinářství. Má pobočky v Rusku, Polsku a Rumunsku. Celá skupina Walmark zaměstnává kolem 750 lidí. Firma začínala v roce 1990 jako rodinná firma a jejími vlastníky jsou tři fyzické osoby.