Třinecký výrobce vitamínů a léků Walmark zlepšil svůj mezinárodní rating

Třinecký výrobce vitamínů a léků Walmark zlepšil svůj mezinárodní rating

Publikováno: 11.07.2005

Zobrazení: 6

Ratingová agentura CRA Rating Agency, a.s. (dále jen CRA), afilace světové ratingové agentury Moody´s Investors Service, přistoupila ke zvýšení dlouhodobého mezinárodního ratingu společnosti WALMARK, a.s. o jeden stupeň z Baa-  na Baa.

Společnost WALMARK, a.s. podstupuje proceduru pravidelného hodnocení své výkonnosti a finančního zdraví renomovanou ratingovou agenturou CRA od roku 2002. Činí tak s cílem zvýšení své kredibility a transparentnosti u stávajících i potencionálních finančních i obchodních partnerů a celé odborné veřejnosti.

Své první hodnocení z roku 2002, kdy agentura CRA udělila Walmarku příznivý rating v tzv. investičním pásmu na úrovni Baa-, si společnost obhájila i v následujících letech. K aktuálnímu zvýšení dlouhodobého mezinárodního ratingu Walmarku na stupeň Baa se ratingová agentura CRA přistoupila po důkladné analýze výsledků společnosti a posouzení perspektiv jejího budoucího hospodaření. Ve svém hodnocení zohlednila změnu charakteru podnikání Walmarku, způsobenou odprodejem podstatné části aktiv nápojářské divize na sklonku roku 2004 a rozhodnutím plně se soustředit na oblast doplňků stravy a léků. Výsledky ratingové analýzy agentury CRA oceňují kvalitní řízení cash flow a finanční stabilitu Walmarku při pokračujícím nárůstu výkonů, tržní postavení a známost značek podporovaných aktivním marketingem, kvalitu produktového portfolia a zejména dlouhodobě úspěšné rozšiřování zahraničních aktivit.

Rating Walmarku Baa představuje devátou nejvyšší úroveň na celkem dvacetičtyřstupňové škále možných hodnocení, čtyři stupně pod aktuálním ratingem České republiky (A+).  

Podle generálního ředitele společnosti WALMARK, a.s. Tomáše Macury je zlepšení ratingu ze strany nezávislé agentury zejména potvrzením správnosti dřívějšího rozhodnutí koncentrovat se na oblast podnikání s vyšší přidanou hodnotou a vyšší perspektivou růstu v mezinárodním měřítku. „Věříme, že vyšší rating nám také usnadní přístup ke kvalitním finančním zdrojům potřebným k pokračování naší expanze na zahraniční trhy“, uvedl Macura.

Walmark má v současné době zahraniční pobočky v 6 evropských státech. Za loňský rok dosáhl nárůstu konsolidovaného obratu o 19% na 3,1 mld. Kč, z toho 38% bylo dosaženo v zahraničí.

Společnost WALMARK byla založena v roce 1990 a její aktivity se postupně rozšířily do více oborů. Již několik let firma deklaruje svou strategickou orientaci na oblast farmacie a po prodeji zemědělské divize v roce 2001 a významné části aktiv nápojářské divize v závěru roku 2004, se nyní již plně koncentruje na trh doplňků stravy a léků. V roce  2001 byla firma transformována ze spol. s r.o. na akciovou společnost, která má aktuálně 9 akcionářů, tuzemských fyzických osob.