Dýňová semínka pomáhají při prostatických potížích a chrání před infarktem

Dýňová semínka pomáhají při prostatických potížích a chrání před infarktem

Publikováno: 01.12.2004

Zobrazení: 1645

Dýňová semínka doporučují odborníci jako užitečnou prevenci proti zbytnění prostaty. To po padesátce postihne víc než polovinu mužů. Jestliže se začne prostata, žláza velikosti vlašského ořechu, která obklopuje močovou trubici pod močovým měchýřem, nadměrně zvětšovat, dochází k poruchám močení - zejména jeho začátku. Muži také v noci častěji navštěvují toaletu.

Při stupňujících se potížích stoupá riziko infekce močových cest a později i poškození močového měchýře nebo ledvin. Často bývá nutná operace, která močové cesty uvolní, jejím rizikem je však ztráta erekce.

Tím spíš by se muži měli snažit těmto potížím předejít, zmírnit je nebo aspoň co nejvíc oddálit, třeba s pomocí potravinových doplňků, které obvykle obsahují extrakt z dýňových semínek nebo dýňový olej.

Dýňová semínka i olej jsou bohaté na zinek a vitamín E. Jsou v nich také přírodní hormonálně účinné látky (kukurbitol) a další složky, které zpomalují stárnutí a působí proti degenerativním procesům.

Největší efekty přinášejí jako prevence, před vypuknutím potíží s prostatou nebo na jejich počátku. Pozitivní roli sehrávají také jako doplněk klasické léčby.

Semínka a olej obsahují vedle dalších vitaminů (A, D, B 1, B 2, B 6) a minerálů (selen, draslík, vápník, fosfor, hořčík, měď, mangan, železo) hlavně cenné nenasycené mastné kyseliny. Ty snižují cholesterol, vysoký krevní tlak a riziko infarktu i mrtvice. Pomáhají také stabilizovat krevní cukry při diabetu. Zároveň zlepšují stav vlasů a kvalitu nehtů.

Co je to prostata a jak funguje?
23.06.2016

Co je to prostata a jak funguje?

Potíže s prostatou jsou přirozenou součástí mužského stárnutí a jejich intenzita se stupňuje s věkem. Již muži kolem 40 let věku pociťují tyto komplikace.

Přečtěte si více
Zobrazení: 45880
7 tipů pro přirozené trávení
25.02.2018

7 tipů pro přirozené trávení

Během zimních měsíců se mnozí z nás potýkají se zhoršeným zažíváním – nadýmáním, zácpou, průjmy, těžkým žaludkem... Na vině je hlavně energeticky vydatnější strava a nedostatek pohybu.

Přečtěte si více
Zobrazení: 11527
Ženy infarkt často nepoznají
13.12.2017

Ženy infarkt často nepoznají

Příznaky jsou plíživé a jiné než u mužů.

Přečtěte si více
Zobrazení: 1163