WALMARK centralizuje výrobu nápojů

WALMARK centralizuje výrobu nápojů

Publikováno: 15.10.2004

Zobrazení: 17

Závod v Českém Těšíně bude využit pro rozvoj farmaceutické divize firmy

Třinec 15.10.2004.
Třinecká společnost WALMARK, a.s., přední tuzemský výrobce nealkoholických nápojů, doplňků stravy a od minulého měsíce také výrobce léků, oznámila záměr převést převážnou část výroby nealkoholických nápojů ze svého historicky nejstaršího závodu v Českém Těšíně do svých dvou novějších závodů provozovaných dceřinými společnostmi WALMARKU ve Veselí nad Lužnicí a Kamenci pod Vtáčnikom (Slovenská republika). Od tohoto kroku si firma slibuje zefektivnění výroby nápojů vlivem optimálnějšího využití výrobních kapacit a úsporu režijních a zejména přepravních nákladů. V areálu v Českém Těšíně zůstane do budoucna zachována kapacita pro výrobu speciálních nápojů a příští rok zde bude zahájena výstavba nového moderního logistického centra pro potřeby rychle expandující farmaceutické divize společnosti.

Podle generálního ředitele společnosti WALMARK, a.s. Tomáše Macury je oznámený krok výsledkem dlouhodobých úvah ve vedení společnosti. Lokalizace závodu v Českém Těšíně není pro velkokapacitní výrobu nealkoholických nápojů ideální vzhledem k vzdálenosti od hlavních distribučních center maloobchodních řetězců v České, ani Slovenské republice. Přesun těžiště výroby nápojů z Českého Těšína do logisticky mnohem lépe lokalizovaných závodů v Jižních Čechách, resp. na Slovensku, zvýší konkurenceschopnost nápojářské divize firmy v nákladové oblasti. „Naše rozhodnutí urychlila úspěšná akvizice jihočeské nápojářské společnosti Fontea z jara letošního roku, kde, stejně jako v našem slovenském výrobním závodě v Kamenci je prostor pro další expanzi a kde jsme již také zahájili výstavbu potřebných skladovacích kapacit. Významnou roli hrála také potřeba urychleně rozhodnout o lokalitě pro výstavbu nového logistického centra divize farmacie, kde jsme původně uvažovali o využití některé z blízkých průmyslových zón, ale z důvodu nenaplnění formálních kritérií stanovených pro investice realizované v tzv. průmyslových zónách, jsme nakonec museli tento záměr opustit“, uvedl Macura.

Převedení výroby nealkoholických nápojů bude spojeno i s přemístěním výrobní technologie, nebude tedy mít dopad do celkové výrobní kapacity nápojářské divize skupiny WALMARK. Záměr bude realizován do konce měsíce března 2005 bez výpadku v dodávkách nápojů na maloobchodní trh.

Společnost WALMARK byla založena v roce 1990, před třemi roky byla transformována na akciovou společnost. Firma má aktuálně 9 akcionářů – tuzemských fyzických osob. Konsolidovaný obrat skupiny podniků WALMARK za první pololetí 2004 přesáhl 1,5 mld Kč.