Vápník snižuje riziko vzniku rakoviny

Vápník snižuje riziko vzniku rakoviny

Publikováno: 22.07.2004

Zobrazení: 42

Bojíte se rakoviny tlustého střeva? Jezte vápník.Tak se dá zjednodušit závěr výzkumu, který provedla Kristin Wallaceová z Dartmouth Medical School v New Hampshiru. Zjistila, že doplnění stravy vápníkem může pomoci ochránit pacienty před polypy tlustého střeva.

Právě z těchto výrůstků se nejčastěji vyvíjejí zhoubné nádory, jimiž Češi trpí nejvíce na světě. Sklon ke vzniku polypů je často dědičný.

Výsledky své studie vědci uveřejnili v červnovém čísle časopisu The Journal of the National Cancer Institute. Již studie na zvířatech ukázaly, že zvýšený příjem kalcia zpomaluje vznik rakoviny tlustého střeva, ale toto je první studie, která probíhala u lidí.

Do studie lékaři zahrnuli téměř 1000 lidí, kteří buď užívali 1200 miligramů vápníku denně, nebo brali placebo. Pacienti byli následně vyšetřováni kolonoskopicky za jeden a čtyři roky po začátku studie.

Choďte na kontroly

Výsledky studie ukázaly, že ve srovnání se skupinou užívající placebo měla skupina užívající vápník snížené riziko všech typů kolorektálních polypů.
 

Aby se snížilo riziko vzniku rakoviny, měli by podle lékařů lidé s polypy užívat vápníkové doplňky čtyři roky. Vědci rovněž zjistili, že diety bohaté na vlákninu a chudé na tuky zvýrazňují prospěšný účinek kalcia.

Nejlepší prevencí vzniku rakoviny je zdravá strava s minimem živočišných tuků, dostatek pohybu a po padesátce pravidelné kontroly skrytého krvácení do stolice. Ty by měl každému provést jeho praktický lékař, hradí je pojišťovny.
 

MF DNES, wall
Zdroj: iDNES

Vápník
16.05.2016

Vápník

Vápník je jedním z nejvýznamnějších biogenních prvků, bez kterého se neobejde žádný živý organismus. V těle obratlovců a člověka je přítomný v kostech, zubech, ale také ve svalstvu, v krvi a dalších tkáních.

Přečtěte si více
Zobrazení: 31
Vitaminy a minerální látky mohou snížit riziko vzniku ekzémů u dětí
04.02.2010

Vitaminy a minerální látky mohou snížit riziko vzniku ekzémů u dětí

Zvýšený příjem beta karotenu, vitaminu E, kyseliny listové a železa může snížit riziko atopické dermatitidy (AD) dle nové studie.

Přečtěte si více
Zobrazení: 290
Minerály pro zdravé a silné kosti
18.05.2018

Minerály pro zdravé a silné kosti

Kosti tvoří nedílnou součást našeho těla – chrání vnitřní orgány a společně s klouby nám umožňují pohyb. 

Přečtěte si více
Zobrazení: 2788