Na jihu Čech přibývá lidí s osteoporózou - řídnutím kostí

Na jihu Čech přibývá lidí s osteoporózou - řídnutím kostí

Publikováno: 23.10.2003

Zobrazení: 33

České Budějovice - Tři čtvrtě milionu Čechů trpí řídnutím kostí. V důsledku rozvinuté osteoporózy si každou půlhodinu jeden člověk zlomí krček stehenní kosti. "Chybí tu dostatečná prevence," říká přednosta Ústavu klinické biochemie a diagnostiky v nemocnici v Hradci Králové Vladimír Palička. Do Českých Budějovic přijel tento týden na kongres pořádaný kvůli Mezinárodnímu dni boje proti osteoporóze laicky řečeno - řídnutí kostí.

* Proč nemocných osteoporózou stále přibývá?
Málo se pohybujeme. Zatímco dříve bývala období, kdy děti přišly domů ze školy, dostaly chleba s máslem a mléko a šly běhat ven, dnes se posadí k televizi.

* V českobudějovické nemocnici je specializované pracoviště pro pacienty s osteoporózou, které je od léta vybavené novým kostním denzitometrem. Co lidem nabízí.
Přístroj umožňuje rychle a bezbolestně s minimální dávkou rentgenového záření určit množství kostního minerálu v různých částech kostry pacienta. Pomocí tohoto vyšetření mohou lékaři nasadit nejen léčbu, ale u mírnějších postižení určit i preventivní postup.

* Jak závažné je řídnutí kostí pro Jihočechy.
I na jihu Čech lidí s touto nemocí přibývá, ovšem v tuzemsku si region drží stále průměr. Například na Českobudějovicku vykazují statistiky na sto tisíc obyvatel až dvě stě žen se zlomenou stehenní kostí, což je zapříčiněno především osteoporózou.

* Řídnutím kostí trpí nejčastěji starší lidé. Znamená to, že mladší se onemocnění bát nemusejí?
Není to onemocnění, které se týká jen starší populace. Jedna taková moudrá věta říká, že je to onemocnění v dětství, které se projeví v dospělosti.

* Dá se říci, jaké skupiny lidí trpí řídnutím kostí nejčastěji?
Nejčastěji jsou to ženy po přechodu a pak starší muži.

* Jak se nemoci bránit?
Je nutné změnit životní styl - více pohybu, upravit stravu tak, aby obsahovala dostatek vápníku a vitaminů.

* Kolik lidí ročně onemocní?
Osteoporóza se projevuje řídnutím kostí s následkem zlomeniny. Typické je zlomení krčku stehenní kosti. Víme, že ročně to pozná sedmnáct tisíc lidí. To znamená každou půl hodinu jeden.

* Jak by bylo podle vás nejvhodnější prevenci osteoporózy pojmout?
Je potřeba zvyšovat informovanost napříč všemi věkovými skupinami. Maminky musí vědět, že když budou svému dítěti dávat dostatek vápníku, ušetří mu tím do budoucna potíže. Kosti nezbytně potřebují vitamin D. Nejméně třicet procent starších lidí má tohoto vitaminu nedostatek.

* Kolik vápníku by lidé měli denně spotřebovat?
Nejvíce ho potřebují děti a těhotné a kojící ženy. Pak ženy v menopauze. Optimální je tak 1500 miligramů vápníku denně. Znamená to nejméně půl litru mléka denně, k tomu jogurty a sýry.

Zdroj: Mladá fronta Dnes (22.10.2003), Autor: J. Machálková

Sportujete? Nezapomínejte tělu doplnit hořčík!
29.02.2024

Sportujete? Nezapomínejte tělu doplnit hořčík!

Nejen vrcholoví sportovci, ale i ti rekreační, by neměli zapomínat na dostatečný příjem minerálních látek, které podpoří nejen sportovní výkon, ale také regeneraci organismu po něm. Jednou z nejdůležitějších minerálních látek, které organismus před i po náročných výkonech ocení, je hořčík!

Přečtěte si více
Zobrazení: 469
Minerály pro zdravé a silné kosti
18.05.2018

Minerály pro zdravé a silné kosti

Kosti tvoří nedílnou součást našeho těla – chrání vnitřní orgány a společně s klouby nám umožňují pohyb. 

Přečtěte si více
Zobrazení: 2787