Před zánětem průdušek nevaruje pouze kašel

Před zánětem průdušek nevaruje pouze kašel

Publikováno: 07.08.2018

Zobrazení: 82881

Bronchitida neboli zánět průdušek se rozvíjí náhle, většinou po předchozím nachlazení. Na vině jsou přemnožené viry nebo bakterie, které mají za následek hromadění hlenů způsobujících kašel. 

Ten obvykle trvá 10–20 dnů, než úplně odezní. Může být suchý i produktivní, provázený vykašláváním čirého, žlutého či nazelenalého hlenu (někdy také s příměsí krve). To však není jediný příznak počínajícího onemocnění.

K dalším projevům akutního zánětu průdušek patří dušnost (kvůli zhoršenému dýchání nemůže člověk často ani pořádně spát), bolest v krku, rýma a překrvená nosní sliznice, bolest hlavy, horečka a zimnice, nepříjemný pocit na hrudníku (tlak nebo bolest), nadměrná únava, bolest svalů a zad.
 

Nejčastější příčina? Tabákový kouř

U pacientů, kteří trpí opakovaným zánětem průdušek, se může rozvinout chronická bronchitida, pro kterou je charakteristický produktivní kašel trvající alespoň tři měsíce ve dvou po sobě jdoucích letech. Příčinou je dlouhodobé dráždění dýchacích cest – nejčastěji tabákovým kouřem, ale také prachem nebo znečištěným ovzduším. Chronická forma bronchitidy může vážným způsobem poškodit plíce a průdušky, případně se může rozvinout i zápal plic.
 

Základem léčby je klidový režim

Klasická léčba akutního zánětu průdušek spočívá v klidovém režimu, podávání léků potlačujících horečku a podporujících vykašlávání. Při bakteriální infekci může lékař nasadit antibiotika. V případě chronické bronchitidy je v první řadě důležité vyvarovat se látek, které dráždí průdušky. Terapie spočívá v podávání léků, které rozšiřují průdušky (bronchodilatační léčba), případně i kyslíku, trpí-li pacient dechovou nedostatečností.
 

Uleví i vlhký vzduch a dostatek vody

Klasickou terapii lze podpořit také doplňkovou a přírodní léčbou, jako je například používání ionizátorů a zvlhčovačů vzduchu v místnostech, kde pacient pobývá, nebo úprava jídelníčku, ve kterém se doporučuje především vegetariánská strava a dostatek čisté pramenité vody. Naopak je třeba vyhýbat se mléčným výrobkům, průmyslově zpracovaným potravinám, sladkostem, pečivu z bílé mouky a také některým nadýmavým druhům zeleniny, jako jsou například fazole, květák, brokolice, zelí nebo kapusta.
 

Zotavení podpoří přírodní antibiotika

Při zánětu průdušek se doporučuje zázvor. Obsažené látky působí protizánětlivě, pomáhají zmírňovat otoky a podráždění sliznic dýchacích cest. Způsobů, jak užívat zázvor, je několik. Můžete si uvařit zázvorový čaj (asi 2 cm strouhaného kořene zalijte 3 dcl vroucí vody, nechte 10 minut louhovat, sceďte a přidejte lžičku medu), rozmíchat po půl lžičce nastrouhaného zázvoru, skořice a hřebíčku ve sklenici s horkou vodou, nebo smíchat lžičku práškového zázvoru, špetku pepře a mletého hřebíčku v polévkové lžíci medu.

Dalším skvělým pomocníkem je česnek, který patří k nejlepším přírodním antibiotikům. Při potížích oloupejte a nasekejte nadrobno 3 stroužky, které krátce povařte ve 2 dcl mléka. Nechte vychladnout a pijte před spaním.
Vynikající protizánětlivé účinky má také kurkuma, kterou můžete – stejně jako česnek – povařit ve sklenici mléka (1 čajová lžička na 2 dcl mléka). Pijte třikrát denně, nejlépe nalačno.
 

Další užiteční pomocníci

  • cypřišový, eukalyptový a tea tree olej (inhalace, horká lázeň, masáž hrudníku – přidejte pár kapek do nějakého neutrálního oleje)
  • kloktání slanou vodou
  • med (v čaji, v teplé vodě s citronovou šťávou, případně jako zábal na hrudník)
  • cibule (čerstvá šťáva, syrová cibule v salátech apod.)
  • sezamová semínka (rozemletá semínka smíchaná s medem)