Nezkazte si dovolenou aneb jak se vyhnout střevní chřipce

Nezkazte si dovolenou aneb jak se vyhnout střevní chřipce

Publikováno: 25.07.2018

Zobrazení: 79

Chystáte se do exotiky a těšíte se mimo jiné na to, až ochutnáte místní speciality? Kroťte své nadšení. Stačí málo a vytoužená dovolená se spoustou úžasných zážitků se rázem promění v noční můru. 

Klima, na které nejste zvyklí, stres a únava z dlouhého cestování, dehydratace a kontakt s cizími bakteriemi – to vše může vyvolat nepříjemné průjmové onemocnění, která každoročně postihuje drtivou většinu cestovatelů. Zvlášť pokud jedete do země, kde se na hygienu příliš nehledí...

Za střevními problémy a bolestmi břicha stojí nejčastěji bakterie, na které naše střeva nejsou zvyklá, a proto si si nimi neumí poradit. A jak se tihle vetřelci dostanou do těla? Velmi jednoduše – prostřednictvím nápojů a potravin.

Na pití i čištění zubů používejte balenou vodu
Abyste se těmto problémům vyhnuli a nemuseli trávit zasloužené dny volna na toaletě, při nákupu a konzumaci jídla se důsledně řiďte „pravidlem šesti O“ – obchod, originál, otevřít, oloupat, omýt, ovařit.
Velké riziko představuje také voda. Kolikrát stačí jediný lok a malér je na světě. Pijte proto výhradně balenou vodu z obchodu a v restauracích trvejte na tom, aby obsluha otevřela lahev s vodou přímo před vámi. Zapomeňte rovněž na led – i ten se přece vyrábí z vody. A balenou vodu používejte také při čištění zubů.

Nechte si zajít chutě na dobroty ze stánků
Z jídla dávejte přednost tepelně upraveným potravinám, jako jsou pečené ryby a jiné maso, vařená zelenina, hranolky apod. Zkuste nepodlehnout pokušení ochutnávat delikatesy z pouličních stánků a místo zmrzliny od místního prodavače si radši kupte nanuk v supermarketu. Není to sice stylové ani romantické, ale pro vaše zažívání je to rozhodně ta bezpečnější varianta. Obezřetní buďte také u švédských stolů – potraviny zde mohou ležet klidně i několik hodin. Pozor hlavně na vejce a saláty s majonézou.
Důležitá je samozřejmě také důkladná hygiena – myjte si ruce tak často, jak je to jen možné. Minimálně před jídlem a po návratu z procházky či toalety. Nemytýma rukama si nikdy nesahejte na obličej, zvláště na ústa.

Zdravá střeva znamenají i lepší odolnost
To, jak váš trávicí trakt ustojí změnu prostředí, z velké části závisí na stavu vaší imunity. Víte, že převážná většina imunitních buněk sídlí ve střevech? Tzv. střevní mikrobiom je tvořen až 500 druhy bakterií v počtu víc než 1014 mikroorganismů. Základní funkcí imunitního systému střeva je ochrana před proniknutím patogenů do vnitřního prostředí. Dobrý stav střevního mikrobiomu lze kromě jiného podpořit i podáváním probiotik, živých mikroorganismů, které by měly být přirozenou součástí mikrobiálního osídlení každého jedince. Probiotika lze dodat tělu běžnou stravou (jogurt, kefír, podmáslí, kysané zelí, tempeh, miso, kimchi), případně i pomocí potravinových doplňků, které jsou volně k dostání v lékárnách a na e-shopech.