Problémy, za které může klimatizace

Problémy, za které může klimatizace

Publikováno: 23.07.2018

Zobrazení: 464

Přeběhnout z rozpálené ulice, kde je horko na padnutí, do nádherně vychlazené kanceláře nám může v parných letních dnech připadat jako učiněná spása. Jenže zdání klame. Lákavá vidina příjemného osvěžení v sobě ukrývá celou řadu zdravotních nástrah...

Určitě to taky znáte. Za oknem je třicet stupňů ve stínu a vy sedíte u stolu zahalení v dlouhém svetru, s nohama v teplých pantoflích… Není výjimkou, že rozdíl mezi teplotou venku a uvnitř se často liší až o 15 stupňů Celsia (nebo i víc). Přechod z horkého prostředí do chlazených prostor sice většinou subjektivně vnímáme jako velmi příjemný, to ovšem nic nemění na tom, že pro naše tělo je to obrovský teplotní šok, kterému se není schopno v tak krátké době přizpůsobit. Za zdánlivý komfort pak často zaplatíme svým zdravím. A co všechno může způsobit klimatizace?

  • Zarudlý krk a ztracené hlasivky

Letní angína – jedna z nejnepříjemnějších patálií, která vám spolehlivě pokazí celou dovolenou (teplotní šok z klimatizace můžete utrpět i v dopravních prostředcích). Se zarudlým krkem a bolestí, kvůli které nemůžete ani polknout, vás rázem přejdou veškeré chutě na letní radovánky. Prudké výkyvy teplot jsou totiž velkou zátěží pro naši imunitu, která to jednoduše „neustojí“ a dovolí bacilům, aby vtrhly dovnitř a vykonaly dílo zkázy.
Z klimatizace také můžete snadno ochraptět. Nízká teplota totiž ochromí řasinkový epitel v dolních cestách dýchacích, v oblasti hrtanu a hlasivek se začne hromadit hlen a vy se pak jednoho rána probudíte bez hlasu.

  • Rýma, zánět dutin a zhoršení alergií

Dalším častým problémem je letní rýma. Na vině je opět oslabená imunita, která virům umožňuje udržet se ve vyschlé nosní sliznici. A když navíc budete mít smůlu, zdánlivě neškodné virové onemocnění se promění v bakteriální, což může v tom horším případě skončit zánětem dutin.
Pobyt v klimatizovaných prostorách někdy vystupňuje už tak nepříjemné projevy alergií. V uzavřeném chladícím okruhu totiž vesele cirkulují bakterie, prach, roztoči a plísně a ne každý přístroj je tak kvalitní a disponuje dostatečnými filtry, které zachytí i ty nejmenší cizorodé částice.
A které další potíže může vyvolat „pobyt v chládku“? Je jich celá řada: syndrom suchých očí, suchý kašel, zánět trojklanného nervu, bolest hlavy, vysušená pleť a vlasy, bolesti kloubů, zablokovaná krční páteř atd.

  • Dodržujte pravidlo 5 stupňů a větrejte

Jak se těmto problémům vyhnout? Když už používáte klimatizaci, snažte se dbát na to, aby rozdíl mezi venkovní a vnitřní teplotou byl maximálně 5 stupňů Celsia (pokud je tedy venku 30 stupňů, nastavte na termostatu minimálně 25 stupňů). V autě pouštějte klimatizaci po 15minutových intervalech a nikdy nenechte foukat vzduch přímo na sebe. To, že máte v kanceláři klimatizaci, ještě neznamená, že za celý den neotevřete okna. Domluvte se s kolegy a každou hodinu na pár minut intenzivně vyvětrejte. Trpíte-li astmatem či chronickými dýchacími potížemi, nebo máte oslabenou imunitu, neměli byste klimatizaci používat pokud možno vůbec.

To, jak si tělo poradí s teplotními šoky, kterým se během léta nevyhnete, závisí tedy z velké části na tom, v jaké kondici je vaše imunita. Můžete ji podpořit mnoha způsoby – počínaje pestrou vyváženou stravou s dostatkem čerstvého ovoce a zeleniny přes pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu až po užívání kvalitních doplňků stravy s obsahem látek, které napomáhají správnému fungování imunitního systému (vitaminy C, D, selen, zinek, kyselina listová) a nebo podporují zdraví dýchacích cest (echinacea, kurkuma, černý bez, šípek apod.). Dětem jistě zachutnají multivitaminové doplňky v podobě cucacích tablet, želatinových bonbonků nebo sirupů v lahodných ovocných příchutích. Všechny tyto přípravky seženete volně v lékárnách nebo na e-shopech.