Načerpejte energii ze sluníčka!

Načerpejte energii ze sluníčka!

Publikováno: 29.07.2021

Zobrazení: 206

Lidé byli odjakživa zvyklí řídit se sluncem. Jeho paprsky nás každé ráno budí a ohlašují příchod nového dne. Při východu slunce se otevírají květy a začínají zpívat ptáci.

Moderní doba ale mnohé změnila a člověk dnes už nepodléhá přírodním rytmům tak jako dřív. Přirozené sluneční světlo jsme dokonce nahradili umělým. Jeho blahodárné působení však elektřina nenahradí...

Existuje rčení, které říká: „Kam nechodí slunce, tam chodí lékař.“ Mnoho lidí dnes sportuje, řídí se radami nutričních terapeutů, podstupuje různé detoxikační kúry, pravidelně medituje… Ale často zapomíná na to, že tím nejlepším a nejpřirozenějším léčitelem je sluneční světlo. Jeho účinky na sobě pocítíme téměř okamžitě. Jenom si vzpomeňte, jaké to bylo, když jste ráno vykoukli z okna a nad hlavou vám na blankytně modré obloze zlatě zazářilo slunce. Určitě jste se cítili radostněji a měli jste hned lepší náladu.

Sluneční klinika ve Švýcarsku

Pozitivní účinky slunečních paprsků na naše duševní i tělesné zdraví uznává také současná medicína. Denní světlo totiž spouští v organismu celou řadu příznivých procesů. To však není žádná novinka. O tzv. helioterapii (léčba slunečním zářením) najdeme písemné zmínky už z období kolem roku 1400 před naším letopočtem. Na konci 19. století byla tato metoda uznávanou terapií mnoha lékařů. V roce 1903 otevřel Dr. Auguste Rollier ve švýcarském Leysine první „sluneční kliniku“ pro léčbu tuberkulózy a křivice. Jeden z nejvýznamnějších helioterapeutů světa zastával názor, že slunce je bezkonkurenční širokospektrální lék, a své pacienty léčil dietou, kterou kombinoval se sílou paprsků. Když ale potom v roce 1954 zemřel, terapie sluncem byla odsunuta do pozadí farmaceutickým průmyslem.

Účinný nástroj proti virovým nákazám

Seznam pozitivních účinků slunce na lidský organismus by byl velmi dlouhý. Naše tělo přeměňuje sluneční záření na energii, kterou potřebuje pro látkovou výměnu a hormonální systém. Sluneční světlo posiluje také naši imunitu: při pobytu na slunci se zvyšuje aktivita bílých krvinek a organismus produkuje interferony – látky, které jsou součástí imunitního systému a pomáhají v boji proti virovým nákazám. Sluneční paprsky rozšiřují cévy, zlepšují jejich průchodnost a přispívají k lepšímu prokrvení, pomáhají udržovat stabilní hladinu krevního cukru a snižovat množství cholesterolu, tlumí stres, tiší bolest atd. V neposlední řadě rovněž podporují tvorbu serotoninu, kterému se často přezdívá hormon štěstí. Když nám chybí, cítíme se pod psa.

I léčba sluncem má svá pravidla

Z paprsků čerpáme také vitamin D, který je zcela nezbytný pro růst a zdraví našich kostí (někdy se mu také přezdívá „sluneční vitamin“). Jeho nedostatek se projevuje sníženou funkcí imunitního systému, únavou a ospalostí, rozmrzelostí a sklonem ke poruchám náladám, potížemi s kostmi a svalya také v extrémních případech také velmi obávanou osteoporózou (řídnutí kostní tkáně). Dost pádných důvodů k tomu překonat lenost a vyjít si každý den aspoň na krátkou procházku, nemyslíte?

Nic se ale nemá přehánět. Chcete-li mít ze sluníčka skutečný užitek (nikoli úpal či spálená záda), měli byste se řídit určitými pravidly. Při opalování dodržujte intervaly 10–20 minut na slunci a pak se zase přesuňte do stínu. Mezi 10. a 15. hodinou, kdy mají letní paprsky největší sílu, raději na sluníčko vůbec nechoďte. Samozřejmostí by měla být i pokrývka hlavy, v případě delšího slunění i ochranný krém, kvalitní brýle s UV filtrem a dostatek tekutin.

Svou odolnost a duševní pohodu však můžete podpořit nejen blahodárnými slunečními paprsky, ale také pestrou vyváženou stravou, pravidelným spánkem a dostatečným odpočinkem nebo užíváním kvalitních doplňků stravy s obsahem látek, které napomáhají správnému fungování imunitního systému (vitaminy C, D, selen, zinek, kyselina listová) nebo podporují zdraví dýchacích cest (echinacea, kurkuma, černý bez, šípek apod.). Tyto produkty seženete volně v lékárnách nebo na e-shopech, speciálně pro děti poté ve formě cucacích tablet, želatinových bonbonků či sirupů v lahodných ovocných příchutích.
 

Konečně slunce a teplo! Znáte pravidla zdravého pobytu na slunci?
04.07.2023

Konečně slunce a teplo! Znáte pravidla zdravého pobytu na slunci?

Také jste se nemohli dočkat sluníčka a teplého počasí? Ani se sluncem bychom to ale neměli přehánět, protože sluneční paprsky umí lidskému zdraví i škodit. Poradíme vám, jaká pravidla se vyplatí během horkých letních dní dodržovat.

Přečtěte si více
Zobrazení: 540