10 varovných signálů, že je vaše tělo ve stresu

10 varovných signálů, že je vaše tělo ve stresu

Publikováno: 13.05.2021

Zobrazení: 52399

Typické příznaky akutního stresu, jako je bušení srdce, pocení, zrychlený dech nebo svíravý pocit kolem žaludku, zažívá čas od času každý z nás. Je to zcela přirozený jev, který pro naše zdraví neznamená žádnou vážnější újmu.

Problém nastává až ve chvíli, kdy se promění ve stres chronický, který může přetrvávat klidně i celé roky. Čelit mu znamená pro náš organismus obrovskou zátěž, která s sebou nese celou řadu zdravotních následků.

Stresu se nelze úplně vyhnout, zejména v dnešní hektické době. Existuje nespočet stresorů – od únavy přes úzkost či strach až po různé osobní nebo pracovní problémy, a odolnost vůči stresu je u každého jiná. Situace, kterou zvládnete s přehledem, může druhého naprosto vyvést z rovnováhy a naopak. Důležité však je, abyste uměli rozpoznat, kdy jde takříkajíc do tuhého a každodenní problémy vám začínají přerůstat přes hlavu. Zkuste si proto všímat následujících varovných signálů.

1. Skřípáte zuby během spánku

Stěžuje si váš partner, že ho v noci probouzí skřípání nebo cvakání vašich zubů? Tzv. bruxismus se projevuje většinou ve spánku a podle vědců přímo souvisí se stresem a emoční stabilitou. Sami si tohoto problému asi stěží všimnete, u některých jedinců však bývá spojen s některými dalšími komplikacemi, jako jsou časté bolesti hlavy, čelisti a uší.

2. Nejste schopni naučit se něco nového

Lidé, kteří trpí chronickým stresem, se nedokážou soustředit a dělá jim velký problém zapamatovat si nové věci. V tomto stavu totiž organismus uvolňuje hormony, které narušují oblast v mozku, jež je zodpovědná za schopnost učit se novým informacím.

3. Honí vás nezdravé chutě a tloustnete

Jistě to znáte z vlastní zkušenosti. Kolikrát jste se už snažili zajíst nepříjemnou situaci, kterou jste přes den zažili v práci? V takových chvílích klidně spořádáte velký sáček chipsů nebo celou bonboniéru. Dlouhodobý stres vás nutí hledat úlevu v jídle (zejména takovém, které je plné cukru a tuků), což poté logicky vede k přibírání na váze.

4. V noci se marně převalujete v posteli

Člověk ve stresu zpravidla velmi obtížně usíná, protože mu hlavou neustále víří tisíce dotěrných myšlenek, kterým nedokáže poručit. A když už se přece jenom zadaří, v noci se často budí a ráno se pak cítí jako po těžkém flámu.

5. V hřebenu vám zůstávají chomáče vlasů

Na tom, že nám padají vlasy, není nic neobvyklého, pokud je ale poslední dobou vyčesáváte po hrstech, měli byste zpozornět. Chronický stres bývá jednou z příčin alopecie (onemocnění způsobující vypadávání vlasů). Jestli nechcete přijít o kštici, co nejdřív s tím něco udělejte.

6. Často vás přepadají úzkostné stavy

Pocit dlouhodobé nespokojenosti, nepohodlí a úzkosti jasně varuje, že tady není něco v pořádku. Občas se mohou přidat i noční můry, takže si vlastně neodpočinete ani v noci. Spousta lidí mávne nad těmito problémy rukou. Vždyť kdo je dnes stoprocentně spokojený? Uvědomte si však, že stojíte na velmi tenkém ledě, kterým byste se mohli propadnout rovnou do deprese.

7. Zlobí vás žaludek a máte rozhozené zažívání

Trvalé napětí vyvolává bolesti břicha, které se u osob ve stresu objevují několikrát častěji. Zejména ženy trpí nepříjemnými zažívacími potížemi, které lékaři souhrnně označují jako funkční střevní dyspepsie. Tento pojem může zahrnovat zácpu, průjem (případně střídání obojího), křeče, nadýmání nebo syndrom dráždivého tračníku (porucha vyprazdňování spojená s bolestmi břicha).

8. Jste náchylnější k infekcím a alergiím

Je známá věc, že chronický stres snižuje imunitu, a proto také zhoršuje příznaky alergií (které se mohou projevit i ve zcela netypickém období). Lidé ve stresu také bývají mnohem více nemocní než ostatní. Organismus totiž trvale produkuje zvýšené množství stresového hormonu kortizolu, což je pro tělo velmi vyčerpávající. Pak stačí, aby vás napadl nějaký virus, a rázem máte problém.

9. Každou chvíli vás někde něco bolí

Neustálé napětí a nervozita způsobuje vznik nejrůznějších bolestí – ztuhlé šíjové svaly (když se vám stres usadí přímo za krkem), píchání a bodání na hrudníku, bolesti kloubů, migrény, kterými trpíte nejen v práci, ale i doma o víkendu, abnormálně silné menstruační bolesti apod. Je vám to povědomé? Pak je nejvyšší čas dopřát si oddech.

10. Svědí vás kůže a trápí nevzhledné pupínky

Vědci zjistili, že věčně nervózní lidé jsou výrazně náchylnější k chronickému svědění kůže (zvláště pak ženy). Stres totiž aktivuje nervová vlákna a vyvolává pocit svědění. Kromě toho může i za to, že nám na tváři raší pupínky – tím, že narušuje imunitní systém, oslabuje zároveň obranu pokožky. Při stresu proto dochází ke zhoršení stávajících kožních potíží, především atopického ekzému, lupenky či akné.