Podle čeho rozpoznat spálu

Podle čeho rozpoznat spálu

Publikováno: 21.06.2018

Zobrazení: 1537

Spálová angína (neboli spála) je vysoce infekční onemocnění způsobené nejčastěji streptokokem. K přenosu nákazy zcela postačí, aby se váš potomek dotkl věci, kterou měl předtím v ruce jeho kamarád napadený touto bakterií. Nemocné dítě proto musí být okamžitě vyřazeno z dětského kolektivu a jde-li o děti předškolního věku, měla by být celá třída ještě osm následujících dní sledována lékařem. Onemocnění spálou podléhá v ČR povinnému hlášení.

Streptokok je schopen přežít poměrně dlouho na různých předmětech každodenní potřeby (prádlo, nádobí, hračky apod.), ale také v prachu. Přenos nákazy nejčastěji probíhá kapénkovou infekcí (při kašlání a kýchání) a přes trávicí ústrojí (například použitím znečištěných příborů). Méně často dochází k přenosu infekce prostřednictvím poranění, kdy je vstupní branou porušená pokožka. Říká se, že spálu nelze prodělat dvakrát po sobě, neboť už po prvním onemocnění vzniká doživotní odolnost. To je pravda pouze částečná. Po styku se streptokokem se skutečně vytvoří doživotní imunita. Háček je ovšem v tom, že spálu může vyvolat několik druhů těchto bakterií.

Zpočátku připomíná klasickou angínu
Spálou nejčastěji onemocní děti ve věku 4–12 let. Inkubační doba je poměrně krátká, pouze asi 2–5 dnů. Zpočátku si spálu můžete snadno splést s angínou. První příznaky totiž bývají hodně podobné. Dítě má horečku, stěžuje si na bolest hlavy a krku, který je zarudlý. Často se objevují také bolesti bříška a zvracení. Polykání bývá bolestivé, v krku jsou viditelné povlaky a čepy na mandlích. Jazyk je nejprve bílý, později se však začíná olupovat a jeho barva se mění na sytě malinovou.

Později se přidá červená „husí kůže“
O něco později, cca do 12–48 hodin, se objevuje typická červená vyrážka (tzv. spálový exantém), která svým vzhledem připomíná husí kůži. Příčinou jsou erytrogenní toxiny, které produkují množící se streptokoky. Tato vyrážka začíná v podbřišku, odkud se poté šíří na zbytek těla, nezasahuje však obličej a nesvědí. Zpočátku se jedná o drobné červené tečky nahuštěné vedle sebe, které se později spojí. Dítě má červené tváře (leckdy doslova „hoří“), nepřirozeně lesklé oči a bledou pokožku kolem úst. Na krku lze nahmatat zvětšené uzliny, které jsou na dotek bolestivé. K těmto příznakům se někdy přidruží také kašel a chrapot. V závěrečné fázi onemocnění začíná vyrážka postupně blednout a olupovat se, až nakonec úplně zmizí.

Snažte se dítě udržet v posteli
Máte podezření, že váš potomek onemocněl spálou? Na nic nečekejte a vypravte se k lékaři. K tomuto onemocnění se totiž mohou přidružit i mnohem vážnější komplikace, například hnisavý zánět středního ucha, ale také zánět srdečního svalu, kloubů nebo ledvin. Lékař dítěti předepíše antibiotika (velmi často penicilin) a nařídí klidový režim. V tom právě bývá kámen úrazu. Při spále se totiž malý pacient už během krátké doby cítí fit a nemá chuť dál spořádaně odpočívat. Ostatně jako většina malých dětí, se kterými často šijí všichni čerti. Pak se snadno může stát, že vás zaskočí komplikace, se kterými jste už vůbec nepočítali. Klidnější režim by mělo dítě dodržovat i nějaký čas po doléčení nemoci. Je také nezbytné převlékat mu každý den pyžamo i povlečení (které je třeba vyprat alespoň při 60°C ) a často větrat, aby se v místnosti vyměnil infekční vzduch.

Dbejte na hygienu a podporujte imunitu
Streptokokové infekce jsou velmi nakažlivé a nelze se proti nim stoprocentně chránit. Jejich šíření lze částečně zamezit dostatečnou hygienou: pravidelné mytí rukou, kašlání se zakrytými ústy, používání vlastního příboru a skleničky apod. O tom všem je vhodné dítě předem poučit. Důležitou součástí prevence je také přirozená podpora imunity – pestrý vyvážený jídelníček s dostatkem vitaminů, především C a B, které umí povzbudit imunitní a nervový systém (kysané zelí, rakytník, šípky, červená paprika, brokolice, kiwi, černý rybíz, růžičková kapusta, papája, zelená listová zelenina, ořechy a různá semínka, vaječný žloutek, pšeničné klíčky, čočka, fazole). Po užívání antibiotik je vhodné zařadit také potraviny obsahující probiotika, která příznivě ovlivňují stav naší střevní mikroflóry která je po užívání antibiotik narušena. Tyto živé mikroorganismy najdete například v jogurtech či různých acidofilních nápojích. K podpoře obranyschopnosti pomáhá také pohyb na čerstvém vzduchu, pravidelný odpočinek a vydatný spánek.

Jsou doplňky stravy pro děti vhodné?
29.09.2015

Jsou doplňky stravy pro děti vhodné?

Nejste si jistí, zda jsou doplňky stravy pro vaše děti vhodné? Přečtěte si důvody, proč je vhodné jimi doplnit vyváženou a kvalitní stravu. Postarejte se o zdraví vašich dětí.

Přečtěte si více
Zobrazení: 481
Aby děti v zimě nemarodily
14.12.2023

Aby děti v zimě nemarodily

Zimní počasí představuje riziko vyšší nemocnosti zejména pro děti mladšího školního věku. Respirační onemocnění se v dětských kolektivech šíří rychlostí blesku, a rodiče si tak často kladou otázku, co udělat proto, aby jejich děti v zimě nebyly tak často nachlazené. Základním doporučením je podpora imunity, ovšem ještě před tím, než se objeví první známky nachlazení.

Přečtěte si více
Zobrazení: 88
Jak podpořit nejen imunitu, ale i celkové zdraví dětí? Vsaďte na Marťánky a Biopron!
15.05.2023

Jak podpořit nejen imunitu, ale i celkové zdraví dětí? Vsaďte na Marťánky a Biopron!

Pobyt v dětském kolektivu, ať už na letním táboře, ve škole, či školce, může představovat zvýšenou psychickou i fyzickou zátěž, což může být spojeno s oslabenou imunitou. Jak podpořit dětskou imunitu a vyvarovat se časté nemocnosti?

Přečtěte si více
Zobrazení: 194