Proč nás v létě bolí v krku?

Proč nás v létě bolí v krku?

Publikováno: 01.07.2021

Zobrazení: 9580

Venku jsou vedra na padnutí, celý den z vás permanentně lije pot, ale v krku vás nepříjemně škrábe a bolestivě se vám polyká? To není nic výjimečného. I v létě totiž klidně můžete chytnout angínu, a to mnohem snáz, než si myslíte. A velkou porcí zmrzliny to nespravíte, to se jen tak říká. Naopak, můžete si ještě podchladit mandle a přivodit další zbytečné trable.

Příčinou toho, proč můžeme angínou onemocnět i během teplých měsíců, jsou především různé teplotní šoky, kterých naše tělo zažívá i několik během jediného dne a které výrazně oslabují naši imunitu.

Tělo celý den zažívá teplotní šoky

Jenom si to představte, ráno vejdete z rozpálené ulice do klimatizované kanceláře, kde je minimálně o deset nebo patnáct stupňů nižší teplota. Tentýž teplotní skok si pak zopakujete ještě při obědě a při odchodu domů a také při všech pracovních pochůzkách nebo pauzičkách na cigaretu. Na klimatizaci narazíte také v obchodních centrech, a pokud jezdíte domů autem, určitě si na palubní desce nastavíte nějakou příjemnou osvěžující teplotu. Klimatizace navíc vysušuje vzduch, což našim sliznicím absolutně nesvědčí. Dílo zkázy poté dokoná sklenice chlazeného piva nebo ledová minerálka, kterou po práci „spláchnete“ únavu z celodenního vedra. Oslabená sliznice v krku a hltanu se pak stává mnohem přístupnější pro infekce. Daleko vhodnější a šetrnější jsou v horkých dnech vlažné nápoje (např. zelený nebo mátový čaj). Odpusťte si také velké porce zmrzliny, a pokud je to jenom trochu možné, vyhýbejte se velkým teplotním změnám a průvanu.

Infekce číhá i v místech, kde je rušno

Větší nebezpečí hrozí také v místech, kde se nachází více lidí, a právě v takových místech pobýváme v létě nejčastěji (to se týká hlavně dopravních prostředků). Pokud se za dovolenou vypravíte do vzdálené ciziny, počítejte i s tím, že budete vystaveni mikrobům, vůči kterým nejste odolní. Během letních měsíců se také konají různé party s živou hudbou a lidé zkoušejí adrenalinové sporty, na které během roku nemají čas. Tyto aktivity však provází nejen spousta legrace, ale také hluk, kdy často musíme mluvit hodně nahlas, abychom se vůbec slyšeli, což je další rána pro náš krk, jehož sliznice se stává vysušenou a podrážděnou. Není divu, když se po bujarém večírku vzbudíme a nemůžeme bolestí ani polknout.

Potíže zmírní zábal nebo voda se solí

Když už angína přece jen udeří, můžete vyzkoušet některé osvědčené domácí prostředky, jako je Prissnitzův obklad, kloktání vlažné vody se solí, tvarohový zábal na krk nebo třeba cibulové mléko (oloupejte a nadrobno pokrájejte 3 velké cibule, vložte do hrnce, přidejte 1 hřebíček, lžičku hnědého cukru, lžičku sušeného tymiánu a pár lžic vody a nechte mírně vařit asi 2 hodiny, potom směs protlačte přes cedník a ohřejte malý šálek mléka, ten smíchejte s cibulovou šťávou a popíjejte 3krát denně).

Pomoc najdete i v lékárnách, v podobě pastilek, které slouží ke zmírnění bolesti v krku a dezinfekci dutiny ústní a díky obsaženým látkám ničí viry a široké spektrum bakterií.

Angína, nebo jenom bolest v krku?
12.06.2018

Angína, nebo jenom bolest v krku?

Bolí vás v krku tak silně, že nemůžete ani polknout? Žádnou paniku! Každá bolest v krku, ačkoli vám přijde někdy skoro nesnesitelná, ještě nemusí být angína. Nechtějte po svém lékaři, aby vám hned napsal antibiotika. Jsou-li původcem vašich problémů viry, je to beztak zbytečné (na chřipku a další virová onemocnění tyto léky nezabírají) a jenom byste zbytečně zatížili organismus.

Přečtěte si více
Zobrazení: 295950
Konečně slunce a teplo! Znáte pravidla zdravého pobytu na slunci?
04.07.2023

Konečně slunce a teplo! Znáte pravidla zdravého pobytu na slunci?

Také jste se nemohli dočkat sluníčka a teplého počasí? Ani se sluncem bychom to ale neměli přehánět, protože sluneční paprsky umí lidskému zdraví i škodit. Poradíme vám, jaká pravidla se vyplatí během horkých letních dní dodržovat.

Přečtěte si více
Zobrazení: 540
Léto, jak má být
16.07.2012

Léto, jak má být

Problémy s močovými cestami nás bohužel můžou překvapit kdykoli, nejen v zimních měsících, kdy je riziko prochladnutí nejvyšší. Stačí zůstat déle v mokrých plavkách nebo strávit noc ve stanu v příliš tenkém spacáku.

Přečtěte si více
Zobrazení: 24