Kolagen pro kondici kloubů, vlasů i pleti!

Kolagen pro kondici kloubů, vlasů i pleti!

Publikováno: 26.04.2023

Zobrazení: 712

Kolagen je pro mnohé stále tak trochu tajemstvím. Je spojován s jeho přítomností v kloubech, ale také v souvislosti s pletí, vlasy, nehty a zuby. Pojďme se na tuhle nerozpustnou bílkovinu podívat zblízka, protože by byla velká škoda na kolagen zapomínat.

Co je to kolagen?

Kolagen je stavební jednotkou nacházející se především v chrupavkách, vazech a kloubech. Jde o ve vodě nerozpustnou vláknitou bílkovinu, díky které máme v mládí vypnutou pokožku, zdravé a silné vlasy, pevné, netřepící se nehty a tvoří strukturu pojivových tkání – kostí, vazů, šlach a chrupavek, čímž zajišťuje jejich optimální pevnost. Bohužel produkce kolagenu s přibývajícími roky klesá, a proto nás s věkem trápí nejen ochablá pokožka, slabé vlasy a lámavé nehty, ale také může ovlivnit pohyblivost kloubů. To, co pro své zdravé stárnutí můžeme udělat, je kolagen tělu doplnit prostřednictvím stravy nebo kvalitních doplňků stravy.

 

Typy kolagenu

Kolagen si tělo vytváří samo z aminokyselin za přítomnosti vitaminu C. Pokud tedy užíváte doplňky stravy s obsahem kolagenu, nezapomeňte myslet také na vyšší příjem vitaminu C. Kolagenu existuje několik typů, z nichž některé jsou klíčové. Nejrozšířenějším kolagenem v organismu je typ I, který se vyskytuje ve šlachách, vazech, kostech, zubech a v pouzdrech orgánů. Kolagen II. typu najdeme hlavně v buněčné hmotě hyalinní a elastické chrupavky. Typ III. se nachází především v pokožce, svalech a kloubech. Kolagen V. typu je součástí svalových buněk, cévních výstelek, ale také ve vlasech.
 

Kolagen a vitamin C

Nedostatek kolagenu se může projevovat zejména na kondici pohybového aparátu a pleti. Jeho deficit ovlivňuje kvalitu chrupavek, šlach, vazů a kloubních pouzder, jejíchž opotřebení následně může vést k degenerativním změnám a bolesti. K doplnění kolagenu lze přispět vhodnou stravou, a v případě, že vaše strava není dostatečně pestrá a vyvážená, kvalitními doplňky stravy. Produkci kolagenu podporuje již zmíněný vitamin C, a proto začněte každý den sklenicí vlažné vody s citronovou nebo limetkovou šťávou a do jídelníčku zařaďte větší podíl ovoce a zeleniny obsahující vitamin C (jahody, černý rybíz, červená paprika, brokolice, zelí, růžičková kapusta).
 

Kolagen v potravinách

Kolagen se přirozeně nachází v kostech, a proto jsou masové vývary kostí velmi dobrou zásobárnou kolagenu. Stejně tak je vhodné konzumovat želatinu, která je získávána buď vařením hovězích a vepřových šlach a kostí, nebo konzumací želatinových medvídků.  Želatina je zdrojem kolagenu a využívána je nejen ve farmaceutickém průmyslu, ale také v kosmetice a potravinářství. Kolagen najdete v krůtím mase, telecích játrech, vaječném bílku, sladkých bramborách (batáty), špenátu, vývarech z kostí, ale také v potravinách bohatých na síru, která je důležitá pro syntézu kolagenu. Zdrojem síry jsou hlavně živočišné potraviny, jako je hovězí maso, vejce, drůbež či mléčné výrobky. Síru obsahuje také česnek, cibule, brokolice, zelí a růžičková kapusta.
 

Kolagen a doplňky stravy

Ne vždy však jídelníček obsahuje takové potraviny, které jsou pro tvorbu kolagenu vhodné. Příjem kolagenu lze zajistit prostřednictvím doplňků stravy, které podpoří nejen stav pohybového aparátu, ale mohou mít i řadu dalších benefitů. Komplexní špičková kloubní výživa Proenzi obsahuje kolagen I. typu, kolagen II. typu a vitamin C, který přispívá ke správné tvorbě kolagenu v těle, pro normální funkci chrupavek, kostí a kůže. Proenzi poskytuje kompletní kloubní péči a nabízí široké portfolio zahrnující nejen doplňky stravy, ale také kosmetické přípravky, určené pro péči a výživu kloubů.
 

Proenzi Intensive, to nejlepší pro Váš pohyb!

Nekompromisní složení doplňku stravy Proenzi Intensive bylo vyvinuto na základě hlubokých znalostí kloubní výživy a problematiky pohybového aparátu. Výtažky z tradičně používané vrby bílé (Salix alba) a kurkumy dlouhé (Curcuma longa), používané v Ajurvédě, pomáhají udržet klouby zdravé, pružné a pohyblivéBoswellia serrata extrakt přispívá k normální funkci kloubů. Podle výsledků observační studie Proenzi Intensive zlepšuje kloubní komfort u 75 %* uživatelů

* Výsledky observační studie na 41 uživatelích, 2017. Report je dostupný na vyžádání. 

 

Tento článek byl vytvořen ve spolupráci s: 

Mgr. Denisa Salvová

Absolvovala obor Rehabilitační psychosociální péče na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity. Působila ve zdravotně sociální oblasti jako vedoucí poraden, terapeut a lektor kurzů pro pracovníky v pomáhajících profesích. V současné době se zajímá o oblast medicíny, zdravotnictví, zdravého životního stylu a psychologie.

Bolest kloubů: Jak se projevuje artróza
09.06.2021

Bolest kloubů: Jak se projevuje artróza

Bolí vás klouby a chcete vědět, jak se projevuje artróza? Udělejte si přehled o nejčastějších příznacích a zjistěte, jak ji předcházet.

Přečtěte si více
Zobrazení: 29160
Revma není jen nemocí seniorů
31.05.2023

Revma není jen nemocí seniorů

Za bolestmi kloubů a jejich omezenou hybností se může skrývat také diagnóza revmatoidní artritidy. Postiženy bývají zejména klouby rukou a kolen.  I když se domníváte, že jste na „revma“ ještě příliš mladí, není od věci obtíže kloubů konzultovat s lékařem, protože revma se netýkají jen seniorů.

Přečtěte si více
Zobrazení: 26891
Artróza aneb jak poznat opotřebované klouby
29.07.2022

Artróza aneb jak poznat opotřebované klouby

Artróza, přesněji osteoartróza, je považována za nemoc seniorů. Artróza se však týká i mnohem mladších pacientů, především sportovců. Artróza může postihnout jakýkoliv kloub, ale nejčastěji artrózou trpí kyčelní a kolenní klouby. Důležitou roli hraje nejen věk, ale i nadváha či přetěžování kloubů. Pokud vás trápí bolesti kolen a kyčlí, máte problém je ráno rozhýbat a jsou-li vaše bolesti závislé na počasí, možná trpíte artrózou.

Přečtěte si více
Zobrazení: 6255
Vhodný sport při bolavých kloubech? Zkuste nordic walking!
24.10.2022

Vhodný sport při bolavých kloubech? Zkuste nordic walking!

Za bolestmi kloubů se mohou skrývat různé příčiny. Nejčastěji však nadváha, nadměrná fyzická zátěž a věk. První známky opotřebení kloubů se mohou objevit už po třicítce, a proto o své klouby začněte pečovat ještě před tím, než se objeví první bolesti. Jak? Pestrou a vyváženou stravou a pravidelným pohybem. Nordic walking je sport vhodný pro každého, a to dokonce i pro ty, které bolí klouby.

Přečtěte si více
Zobrazení: 1166
Ať vás pohyb nebolí!
20.07.2018

Ať vás pohyb nebolí!

Letní období přímo vybízí ke sportovním aktivitám – cyklistice, pěším túrám, projížďce na in-linech, vodním radovánkám, ale také zábavě s pořádným nádechem adrenalinu.

Přečtěte si více
Zobrazení: 11
Potíže s klouby a onemocnění pohybového aparátu
13.03.2020

Potíže s klouby a onemocnění pohybového aparátu

Nemůžete vstát ráno z postele? Bolí vás klouby při běžných denních činnostech? Bolesti kloubů berte vážně, protože může jít o příznak některého z onemocnění kloubů. Která onemocnění mohou nepříjemné bolesti kloubů způsobovat? Je jich mnoho, ale mezi ta nejčastější patří artróza, osteoporóza, revmatoidní artritida a Bechtěrevova nemoc. I když se uvedená onemocnění týkají kloubů, příznaky mají různé. Jaké jsou typické příznaky nejčastějších kloubních onemocnění se dozvíte v našem článku.

Přečtěte si více
Zobrazení: 6744
Aktivní a příjemný pohyb v každém věku
15.12.2017

Aktivní a příjemný pohyb v každém věku

Dodejtem kloubům správné vitaminy.

Přečtěte si více
Zobrazení: 166