Zápal plic není legrace – nepleťte si ho s chřipkou!

Zápal plic není legrace – nepleťte si ho s chřipkou!

Publikováno: 26.05.2018

Zobrazení: 3384

Trápí vás kašel, horečka, bolest hlavy či nevolnost? Cítíte doslova každý sval v těle a chvílemi máte pocit, jako byste právě zdolali Mount Everest?

Může jít pouze o běžné příznaky chřipky. Podobné projevy však mohou poukazovat i na něco mnohem závažnějšího – zápal plic neboli pneumonii. Přidá-li se k potížím také silná dušnost, na nic nečekejte a okamžitě jeďte na pohotovost.

Infekční zápal plic je akutní zánětlivé onemocnění způsobené bakteriemi, viry nebo plísněmi. Zánět může postihnout jednu nebo obě plíce, ve kterých se hromadí tekutina (klinicky se projeví jako čerstvý infiltrát na rentgenovém snímku plic). Tím dochází k omezení krevního průtoku zasaženou oblastí a poklesu hladiny kyslíku v krvi. Mnoho lidí přesto tuto nemoc stále podceňuje v pevné víře, že zápal plic se dá snadno vyléčit antibiotiky. To je sice pravda, skutečné nebezpečí však číhá v podobě vážných zdravotních komplikací, které mohou v některých případech končit i fatálně.

Vyšší riziko hrozí nemocným a seniorům

Tělo se totiž snaží zachovat průtok krve životně důležitými orgány (např. srdce nebo mozek), avšak na úkor ostatních tkání. Tento stav poté může vést k výrazné hypotenzi, ledvinovému selhání a nevratnému poškození ledvin, zánětu pohrudnice (pleuritida), bakteriémii (průnik bakterií do krevního oběhu), akutnímu respiračnímu selhání, při kterém nastává náhlá porucha výměny plynů a pacient se ocitá v ohrožení života, ale i k zánětu mozkových blan (meningitida), pokud infekce napadne mozkové obaly. Situace, kdy se organismu nedostává kyslík, představuje velké riziko hlavně pro děti a seniory, nemocné a oslabené pacienty.

Ideální prevencí je dobře fungující imunita

Při rozvoji zánětu hraje významnou roli stav imunitního systému. Nákaza se může přenášet vzduchem (kapénkovou infekcí) nebo tělesným kontaktem. Proto je třeba (zejména u starších lidí a osob s oslabenou imunitou) dodržovat některá preventivní opatření – přesně v duchu rčení „předcházet nemoci je vždy lepší, než ji léčit“. Před invazivní formou infekce, kdy bakterie pronikají do krevního oběhu, chrání očkování proti pneumokokovým nákazám. V této souvislosti odborníci doporučují také očkování proti chřipce, která zápalu plic často předchází jako primární infekce. Samozřejmostí je vyhýbání se kontaktu s nemocnými osobami (v období chřipkových epidemií také omezení pobytu v prostorách, kde je více lidí), důsledná hygiena, pravidelná péče o chrup (zubní kazy a zanícené dásně jsou branou, kterou bakterie pronikají do těla) a v neposlední řadě podpora celkové imunity: pohyb na čerstvém vzduchu, pestrá a vyvážená strava s dostatkem vitaminů, dostatečný pitný režim, kvalitní spánek, otužování, pravidelná relaxace a vyhýbání se stresovým situacím.

Chcete-li aktivně pečovat o svou odolnost, můžete využít také kvalitní doplňky stravy, které váš organismus zásobí prospěšnými látkami potřebnými pro podporu imunity a zdraví dýchacích cest. Patří mezi ně zejména vitamin D (až 50 % populace ho přijímá v nedostatečném množství), selen, který pomáhá odstraňovat z těla volné radikály a hraje zásadní roli ve správném fungování imunity (podobně jako vitamin C), a rovněž účinné bylinné extrakty z echinacey, pelargonie, kurkumy a černého bezu. Tyto přípravky jsou volně k dostání v lékárnách a na e-shopech. 

Proč nás v létě bolí v krku?
01.07.2021

Proč nás v létě bolí v krku?

Venku jsou vedra na padnutí, celý den z vás permanentně lije pot, ale v krku vás nepříjemně škrábe a bolestivě se vám polyká? To není nic výjimečného. I v létě totiž klidně můžete chytnout angínu, a to mnohem snáz, než si myslíte. A velkou porcí zmrzliny to nespravíte, to se jen tak říká. Naopak, můžete si ještě podchladit mandle a přivodit další zbytečné trable.

Přečtěte si více
Zobrazení: 9580
Angína, nebo jenom bolest v krku?
12.06.2018

Angína, nebo jenom bolest v krku?

Bolí vás v krku tak silně, že nemůžete ani polknout? Žádnou paniku! Každá bolest v krku, ačkoli vám přijde někdy skoro nesnesitelná, ještě nemusí být angína. Nechtějte po svém lékaři, aby vám hned napsal antibiotika. Jsou-li původcem vašich problémů viry, je to beztak zbytečné (na chřipku a další virová onemocnění tyto léky nezabírají) a jenom byste zbytečně zatížili organismus.

Přečtěte si více
Zobrazení: 295943
Omega 3 mastné kyseliny mohou posílit funkci plic během sportu
19.03.2010

Omega 3 mastné kyseliny mohou posílit funkci plic během sportu

Dle nové studie mohou doplňky stravy obsahující omega 3 mastné kyseliny zlepšit funkce plic sportovců během a po cvičení.

Přečtěte si více
Zobrazení: 230