Jak po střevní chřipce přejít zpět na běžnou stravu

Jak po střevní chřipce přejít zpět na běžnou stravu

Publikováno: 21.05.2018

Zobrazení: 8382

Gastroenteritida obvykle netrvá dlouho a ve většině případů nevyžaduje lékařskou pomoc. Dokáže však člověka jak se patří potrápit. 

Bolesti hlavy a svalů, zvýšená teplota, malátnost a silná únava, nutkání na zvracení, břišní křeče nebo průjmy – to jsou typické projevy, které provázejí zánět žaludku a střev, lidově označovaný jako střevní chřipka. K tomu, aby odezněly, stačí zpravidla pár dní v klidu, s dietou a dostatečným pitným režimem. Tím to ale nekončí. Následuje proces zotavení, který trvá mnohdy déle než samotné onemocnění.

Organismus je oslabený a vyčerpaný po přestálé infekci, a je proto nezbytné, aby návrat k běžné stravě probíhal zvolna a postupně. Jestli se už nemůžete dočkat, až si po několika dnech nuceného půstu konečně pochutnáte na pečené kachně nebo jiných dobrotách, nechte si radši rychle zajít chuť.

Začněte suchary a dušenou mrkví
První sousta by měla obsahovat jen lehce stravitelné, netučné pokrmy, které nedráždí žaludek ani střeva. Vhodný je například banán, dušená mrkev, jablečný kompot, suchá rýže, piškoty, suchary či suché starší pečivo. Později můžete přidat také bramborovou kaši, dušenou zeleninu nebo kousek libové šunky. To vše ale pouze v malých porcích – nebojte se, hlady neumřete! Jezte pomalu a nehltejte a veškerou potravu se snažte v ústech důkladně rozmělnit, abyste žaludku ušetřili práci s trávením. Z nápojů jsou vhodné černé či bylinné čaje a čistá neperlivá voda.

Na čas se vyhněte cukru a laktóze
Některým potravinám byste se naopak měli úplně vyhnout. Tím se nemyslí jen zmíněná kachnička a podobné kalorické bomby, ale také mléčné výrobky – obsaženou laktózu (mléčný cukr) by totiž vaše střeva nemusela být schopna dostatečně zpracovat. Neuděláte chybu, když na pár týdnů přejdete ke konzumaci produktů s nižším obsahem laktózy, jako jsou například kefíry, polotučné a plnotučné tvarohy, zakysaná smetana nebo sýr cottage. Na čas také oželte sladkosti včetně slazených nápojů. Cukr dráždí oslabený žaludek. Místo limonády zkuste sklenici vody s kouskem citronu nebo pomeranče. Rozhodně se nesnažte nic uspěchat. Každý člověk je jiný. Někomu stačí k zotavení necelý týden, další potřebuje čtrnáct dní. Takže buďte trpěliví, vyhnete se tak dalším potížím.

Dodejte tělu přátelské bakterie
Po prodělaném průjmu je významně narušena rovnováha střevních bakterií, proto je vhodné doplnit také probiotika, živé mikroorganismy tvořící přirozenou součást vyvážené, správně fungující střevní mikroflóry, která pokrývá sliznici střeva. Probiotika můžete dodat tělu prostřednictvím běžné stravy: jogurty, podmáslí, kefír, kysané zelí a kvašená zelenina, fermentované sojové výrobky (miso, tempeh, nattó), korejský salát kimchi a některé druhy sýrů (například typu gouda, mozzarella nebo čedar). V lékárnách a na e-shopech jsou také volně k dostání potravinové doplňky, které obsahují ideální kombinaci probiotických bakterií a kvasinek. Jejich součástí mohou být i fruktooligosacharidy, které působí jako potrava a zdroj energie pro „přátelské“ bakterie.

Skoncujte s cestovatelským průjmem, užijte si dovolenou naplno!
01.07.2016

Skoncujte s cestovatelským průjmem, užijte si dovolenou naplno!

Průjem je noční můrou mnoha cestovatelů. Nenechte si zkazit dovolenou a buďte připraveni. Vybavte se vhodnými přípravky, dodržujte hygienické zásady, a aby se neobjevily nepříjemné obtíže, držte se následujících doporučení. Klidná a pohodová dovolená začíná u zdravého trávení!

Přečtěte si více
Zobrazení: 288
Vše o průjmu
07.06.2017

Vše o průjmu

Pro všechny známý, pro všechny nepříjemný průjem, může mít různé příčiny a také různé následky.

Přečtěte si více
Zobrazení: 586
Nové možnosti léčby průjmů
14.10.2014

Nové možnosti léčby průjmů

Nepříjemností zvanou průjem onemocněl podle průzkumu minimálně jednou za život každý člověk bez ohledu na věk, pohlaví čí pracovní pozici. Při průjmu je porušeno vstřebávání vody a některých dalších látek ze střeva zpět do krevního oběhu a navíc dochází k vysokým ztrátám tekutin.

Přečtěte si více
Zobrazení: 104